Monday 23 May 2011

Krewetki po singapursku....

Owoce morza zanurzone w dlugich nitkach ryzowego makaronu zwanego vermicelli-najdelikatniejszego jaki znam. Nie wymaga gotowania. Wystarczy zalac go woda, nawet nie musi ona byc zbyt goraca. Poczekac chwile i gotowe! Ja moj zakupilam z firmy Yeo's. Makaron mozna, jak zapewnia autor przepisu-na opakowaniu, wrzucic prosto na gleboki tluszcz-otrzyma sie chrupiacy dodatek do dania. ugotowany i schlodzony z dodatkiem dressingu zlozonego z czosnku, imbiru, cebulka dymka wraz ze szczypiorem, jasnego sosu  sojowego i oleju sezamowego zmienia sie w lekka salatke. Doskonale sprawdza sie sie w rosole z krotko podsmazonymi kawalkami kurczaka lub krewetkami i warzywami. Ale najbardziej popularna forma jego przygotowywania to krotkie smazenie zwane stir-fry.



Ryzowy makaron z krewetkami po singapursku 
Singapore fried rice noodles

2 spore garscie vermicelli ok 185g
1 lyzka przyprawy curry 
1.5 lyzki jasnego sosu sojowego
1-2 lyzki oleju sezamowego-mozna uzyc normalny
1/2 sredniej cebuli
125ml wody
100g mrozonych  ugotowanych krewetek(lub 50g ugotowango kurczaka lub wieprzowiny pokrojonych w paski)
1-2 jajka usmazone jak na jajecznice
50g kielkow fasoli-ja uzylam wczesniej namoczona i lekko podgotowana fasolke mung
1 dymka ze szczypiorem
1 czerwona papryczka chili drobno pokrojona

Przeloz makaron do miseczki, zalej ciepla woda, przykryj i odstaw na ok 10 minut. W garnku lub woku rozgrzej olej i wrzuc pokrojona w plasterki cebule. Smaz deo jej zbrazowienia. dodaj odsaczony vermicelli i przesmaz calosc przez minute. Dopraw do smaku curry. Za chwilke wlej wode i zagotuj. Uzupelnij potrawe o sos sojowy, mieso/i krewetki, jajko/, fasole. Wymieszaj dobrze calosc. Mozna potrawe uzupelnic niewielka iloscia wody lub sosu sojowego-zaleznie od upodoban odnosnie konzystencji i wilgotnosci dania.
Ozdob posiekana dymka i czerwona papryka podczas serwowania dania na cieplo.

Podalam z kapusta wloska, rowniez w stylu azjatyckim:

Kapusta wloska z sosem sojowym i imbirem

1/2 kapusty wloskiej
1 lyzka sosu sojowego
1 zabek czosnku
1 cm swiezego imbiru
1/2 czerwonej papryczki chili
1 lyzeczka oleju sezamowego

Poszatkuj kapuste w dlugie cienke wstazki. Drobno posiekaj imbir, czosnek i papryczke chili. Podgrzej olej w woku. Dodaj czosnek, papryczke chili i imbir. Chwile podsmaz i dodaj kapuste. Wymieszaj razem. Zmniejsz plomien. Po kilku minutach dodaj 1/4 szklanki wody. przykryj i dus kapuste ok 3 minut-tak, aby zachowala kolor i chrupkosc a tylko delikatnie zmiekla.

Smacznego!














3 comments:

  1. Uwielbiam takie smaki. Chociaz przewaaznie do dan azjatyckich uzywam makaronu pszennego lub ryzowego w postaci wstazek to chetnie skusilabym sie w najblizszym czasie na podobny przysmak.

    ReplyDelete
  2. lubie azjatycka kuchnie- aromat sezamowego oleju, chrupkosc warzyw i sos sojowy:) vermicelli jest wlasnie makaronem ryzowym jak wspomnialam w poscie -jest cienki jak nitka i bardzo delikatny. Znalazlam go w chinskim supermarkecie. Polecam!

    ReplyDelete
  3. Trudno mi się przekonać do krewetek ale w takiej wersji to jednak mam ochotę przełamać wszystkie swoje opory ;-)

    ReplyDelete