Sunday 15 May 2011

Lekkie jak chmurka racuchy...

Pierwszy raz do swiata racuchow wprowadzila mnie mama. Pamietam te wieczory, kiedy zgromadzeni wokol stolu palaszowalismy kolejne poduchy pysznosci grubo posypane cukrem. Blogosc...Natknam sie na zapomniana kostke swiezych drozdzy, wiec postanowilam wykorzystac je do potrawy, ktora dzis komponowala mi sie wrecz perfekcyjnie do leniwego niedzielnego sniadania. Dzieki przepisowi stad odkrylam cos niemozliwego-ze mianowice uwielbiane przeze mnie poduszkowe super mieciutkie racuchy moga byc jeszcze lepsze i doskonalsze w smaku i konzystencji-doslownie jak chmurki pomimo smazenia w oleju. :)

Lekkie racuchy
9 sztuk

1.2-1.5 szklanki maki
1 jajko
1 lyzka cukru
3/4 szklanki mleka
15g swiezych drozdzy
szczypta soli

olej do smażenia
W pojemniku umiesc drozdze, zalej cieplym mlekiem i posyp cukrem. Przykryj i odstaw w cieple miejsce aby rozpoczal sie proces fermentacji i pojawila sie gruba pianka na wierzchu plynu. Wtedy dodaj reszte skladnikow oprocz oleju. Dobrze razem wymieszaj calosc. Ciasto powinno byc na tyle zwarte i geste aby dobrze odchodzilo od lyzki. Ponownie przykryj i odstaw do podwojenia objetosci w cieple miejsce.
Na duzej patelni rozgrzej hojna ilosc oleju. Smaz na srednim lub malym ogniu odwracajac racuchy na druga strone do rownomiernego upieczenia sie wewnatrz i zrumienienia na zewnatrz. Nalezy uwazac, aby olej nie byl zbyt goracy. Racuchy smaza sie w tempie ekspresowym- latwo moga zbytnio mocno sie przypiec!
Polecam serwowac je posypane cukrem pudrem, z odrobina slodkiej bitej smietanki  i ulubionego dzemu lub/i konfitury z bardzo delikatna cynamonowa posypka na samym wierzchu:)






3 comments:

  1. nie moglam sie oderwac od konsumowania, sa po prostu fenomenalne!:)

    ReplyDelete
  2. Świetnie wyglądają.
    Lubię od czasu do czasu zrobić racuchy.

    ReplyDelete