Friday 3 June 2011

Banock czyli szkockie ciastka owsiane...cynamonowe

W Szkocji bardzo popularny jest owies-w owsianakach, ciasteczkach i wszelakiego rodzaju wypiekach. Ciastka owsiane najbardziej znane to te proste bez zadnych dodatkow. Mozna podawac je do zupy, traktowac jako baze do wszelakego rodzaju kanapek. Tuz za nimi plasuja sie te pysznie serowe-majace podobe zastosowanie. Ja lubie na slodko- z cynamonem, suszonymi owocami, odrobina imibiru...Przepis, na ktorym sie oparlam znajduje sie tutaj, choc nie omieszkalam wprowadzic kilka zmian.


Owocowe ciastka owsiane 
Fruity oatcakes 
50g maki owsianej-oatmeal
50g maki pszennej
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki cynamonu
1 cm kawalek imbiru
25g suszonych porzeczek
1 lyzka masla
15g miodu
kilka lyzek goracej wody

Imbir zetrzyj drobno na tarce. Maslko wraz z miodem rozpusc w garnku. Dodaj natychmiast rezte skladnikow wraz z imbirem oprocz wody. Wymieszaj calosc. Dodawaj po 1 lyzeczce na raz goracej wody-tyle, aby wszystkie skladniki dobrze sie razem polaczyly w kule. Na stolnicy wysypanej maka owsiana przeloz ciasto. Rozwalkuj na grubosc 1/2cm i wycinaj okragle kolka o srednicy 7cm, choc mysle ze wielkosc naprawde jest dowolna. Nagrzej piekarnik do 180st C. Wyciete ciastka przeloz na blache do pieczenia. Piecz do zezlocenia ok 10 minut. Ciastka doskonale smakuja same, choc mozna podawac je i z jogurtem lodami, dzemem...

Smacznego!







No comments:

Post a Comment