Monday 6 June 2011

Pomaranczowa drozdzowka z dzemem morelowym

Lubie drozdzowkowate wypieki z chrupiaca kruszonka z wierzchu, aromatem owocow. Znalazlam u Liski przepis, ktory wydawal sie prosty. i byl! Efekt koncowy byl oszalamiajacy-cudownie miekkie ciasto, z kruchym wierzchem. Doskonale jedzone samo, z ukochanym dzemem lub kremowym serkiem. Smak dziecinstwa....



Drozdzowka z pomarancza i dzemem morelowym 
przepis lekko zmieniony 
 

350g maki pszennej
50g cukru
50g dzemu morelowego
1/2 lyzeczki soli
150ml mleka
60g masla
1 jajko
skorka starta ze sredniej pomaranczy
3/4 lyzeczki drozdzy instant
1 lyzeczka kandyzowanej skorki pomaranczowej

Kruszonka- 25g maki, 25g cukru, lyzeckza kandyzowanej skorki i 20ml miekkiego masla-skladniki razem dobrze ugniesc-zwarte kulki-okruchy ciasta powinny sie uformowac.
W miseczce drozdze wymieszaj z lyzeczka cukru i dwiema lyzkami mleka. Wymieszaj do rozpuszczenia sie drozdzy. Odstaw na 15minut.
Do miski wsyp make, cukier, sol. Wymieszaj. Wlej drozdzowy rozczyn i reszte skladnikow. Ponownie wymieszaj. Wyrabiac ciasto, az bedzie ono gladkie ale nadal luzne. Przeloz do naoliwionej miski i odstaw przykryte do wyrosniecia na godzine.
Przygotuj foremke keksowa-nasmaruj ja maslem, posyp cala acznie ze sciankami bulka tarta. Przeloz ciasto, posyp z wierzchu rowno kruszonka. przykryj i ponownie odstaw do wyorniecia 40 minut.
Wstaw keksowke do ustawionego na temperature 160st C i piecz ok 30 minut. Studz ciasto na kratce.
Smacznego!













No comments:

Post a Comment