Friday, 3 June 2011

Pszenica z cukinia po azjatycku

Potrawa odpowiadajaca zaleceniom medyny chinskiej- wg pieciu przemian z ksiazki 'Gotowanie wedlug pieciu przemian' Barbary Temelie i Beatrice Trebuth z mocnym aromatem oleju sezamowego, kruchoscia cukini, lekka odswiezajaca kwaskowoscia pomidora i ochloda twarozku. Danie krotko sie smazy wiec warzywa zachowuja kolor i witaminy, pszenica dodatkow zapewnia sytosc dania.



Pszenica z cukinia 

1 cukinia
2 pomidory
3 szczypiory z cebulka
1 lyzka oleju sezamowego
pieprz
sol
twarozek lub jogurt naturalny
galazki pietruszki
50 g pszenicy namoczonej w wodzie przez noc


Pszenice zalej swieza woda. Gotuj na srednim ogniu pod przykryciem do miekkosci k pol godziny. Pokroj cukinie i pomidory w kostke, pokroj drobno szczypiorek. Rozgrzej olej sezamowy. Wrzuc cukinie i po chwili dodaj szczypiorek. chwile podsmaz.Dopraw do smaku sola i pieprzem. Dodaj pokrojone pomidory. Zamieszaj. Dus przez kilka minut do miekkosci warzyw. Dodaj ugotowana pszenice oraz posiekana pietruszke. Wymieszaj i przykryj. Odstaw na kilka minut. 
Podawaj potrawe z twarozkiem lub jogurtem. 
Smacznego!






No comments:

Post a Comment