Friday, 22 July 2011

Sajgonki po wietnamsku...

Wiosenne sajgonki, spring roll, summer roll to rodzaj jakby naszych krokietow z nadzieniem. Zasadnicza roznica jest wykorzystanie w sajgonkach papieru ryzowego i swiezych chrupiacych warzyw w rodzaju salaty, ogorka, marchewki, szczypiorku, ziol takich jak bazyli, kolendry, makaronu sojowego vermicelli, ugotowanego kurczaka, krewetek. Popularnym sosem do maczania jest sos sojowy. Zwijanie sajgonek nie trwa dlugo dopoki ma sie przygotowane wczesniej pokrojone w slupki warzywa a mieso w paski. Banalnie prosta potrawa, sama zastanawiam sie czasami dlaczego nie robie ich czesciej...





Wiosenne sajgonki po wietnamsku
Summery vietnamese spring rolls

15 okraglych srednich arkuszy papieru ryzowego
150g ugotowanego kurczaka
5 rzodkiewek
maly peczek szczypiorku
6 lisci salaty
100g makaronu ryzowego vermicelli
1/2 ogorka
1/2 zoltej papryki
kilka galazek pietruszki

sos slodki sos chili do maczania

Warzywa pokroj w slupki, mieso porwij w paski. Przygotuj sobie miske narawde cieplej wody. Kolejno zanurzaj na chwile w niej papier ryzowy az zmieknie i bedzie mozliwe zrolowanie go- ok 30sek do 1 minuty. Nastepnie nakladaj przygotowane produkty na dolnej krawedzi arkusza papieru. Zroluj papier akruszy sciskajac nadzienie. W polowie zwijania zawin do srodka boki arkusza i  kontynuuj zwijanie. Odstaw gotowa sajgonke zlaczeniem na spod. Kontynuuj proces zwijania nadzianych sajgonek az do wyczerpania sie skladnikow.
Podawaj z ulubionym sosem do maczania-u mnie zdecydowanie kroluje tajski slodki sos chili.
Smacznego!




3 comments:

  1. uwielbiam takie lekkie nie smażone sajgonki;)

    ReplyDelete
  2. Wyglądają świetnie :) Aż muszę się skusić :)

    ReplyDelete
  3. Wyróżniłem Cię w łańcuszku One Lovely Blog Award. Zgodnie z zasadami informuję :)

    ReplyDelete