Tuesday, 9 August 2011

Aromatyczny ryz z kminem....

Milo jest kiedy druga polowka gotuje...Wczoraj mielismy na kolacje pyszne kokosowe curry z lososiem i anyzem z ryzem z kminem indyjskim i obowiazkowo ogorkowa raita....Okazuje sie, ze aby curry z dodatkiem mleczka kokoswego bylo naprawde przyjemnie kremowe, wystarczy po prostu nie dolewac za duzo wody ale tez pilnowac potrawy aby nie przywarla do dna garnka i oczywiscie gotowac na najmniejszym ogniu. Ja zajelam sie gotowaniem ryzu. Aby pozbyt sie nadmiaru skrobi, zawsze namaczam ryz i po tym czasie kilkakrotnie plucze pod biezaca woda. Ryz wymaga pozniej doslownie kilku minut gotowania, odsaczenia z pozostalego plynu, a pozniej wymieszania z podsmazonymi aromatycznymi przyprawami. A u nas, glowna przyprawa dania z ryzu byl kmin indyjski. (za: indianfoodforever.com)





Aromatyczny ryz z kminem
Jeera rice

1 szklanka ryzu basmati
1 i 1/2 lyzeczki kminu
5 ziarenek ziela angielskiego
2 liscie laurowe
6 strakow zielonego kardamonu
4 gozdziki
sol do smaku
1 i 1/2 lyzka oleju

Ryz zalej woda i odstaw na pol godziny. Plucz pod biezaca woda az woda bedzie czysta. Przeloz do garnka, zalej swieza woda i zagotuj. Zmniejsz plomien i gotuj 2 minuty. Odsacz na sitku i odsaczony ryz wloz z powrotem do tegm samego garnka, ktory ustaw na palniku, gdzie dopiero co gotowal sie ryz. Garnek przykryj pokrywka i zostaw na 5 minut. Po tym czasie ryzdelikatnie przemieszaj widelcem.
Na glebokiej patleni rozgrzej olej i wrzuc nasiona kminu. Kiedy uwolnia aromat i zaczna pryskac na patelni, dodaj liscie laurowe, ziele angielskie, kardamon i gozdziki. Po kilku minutach dodaj ugotowany ryz i wymieszaj dobrze. Dopraw do smaku sola.
Smacznego!













No comments:

Post a Comment