Tuesday 9 August 2011

Sernik brzoskwiniowy na zimno....

Kiedy nadchodzi lato i ochota na ciasto, ale takie, ktore ochladza organizm, zawsze przychodzi mi na mysl sernik na zimo. Pamietam ten, ktorego baza byly popularne herbatniki, a serki homogenizowane laczone z galaretka. Ja przygotowalam piankowy sernik, ktorego spodem sa ciasteczka digestive, masa-twarog polaczony z galaretka malinowa a wierzch zdobia plasterki swiezych brzoskwin zalanych galaretka o tym samym smaku. Serniklubi zimno, wiec warto wystawiac go na swiatlo dzienne tylko na czas krojenia i zapewniajac powrot do lodowki zaraz po.





Brzoskwiniowy sernik na zimno
Cold peach cheesecake

150g ciasteczek digestive
100g masla
250g tlustego twarogu
150ml smietanki kremowki
4 lyzki cukru pudru
1 lyzka cukru waniliowego
1 lyzka rumu
1 paczka galaretki malinowej w proszku
1 paczka galaretki brzoskwiniowej w proszku
3 swieze brzoskwinie
30g bialej czekolady

W garnku rozpusc maslo, dodaj pokruszone herbatniki. Wymieszaj. Masa rowno wyloz okragla forme do pieczenia i lekko docisnij. Nastaw piekarnik na 160st C(termoobieg) i piecz ok 5-10 minut. Wystudz. Ubij smietanke kremowke. Galaretke malinowa rozpusc w polowie przewidzianej na opakowaniu ilosci wody. Ostudz. W blenderze umiesc twarog, dodaj cukry i zmiksuj na gladka mase. Przeloz do miski i dodaj wystudzona galaretke i ubita smietanke oraz wlej rum. Wymieszaj delikatnie calosc. Mase serowa przeloz na podpieczone herbatniki. Wyrownaj warstwe wierzchnia i wstaw do lodowki na 4-5 godzin. Pod koniec tego czasu przygotuj galaretke broskwiniowa wedlug przepisu na opakowaniu i ostudz. Pokroj brzoskwinie w plasterki. Udekoruj wierzch ciasta czastkami owocow i zalej tezejaca galaretka. Pononie wstaw do lodowki na okolo 2-3 godziny.  Posyp ciasto przed podaniem starta biala czekolada. 
Smacznego!















No comments:

Post a Comment