Kiedy nadchodzi lato i ochota na ciasto, ale takie, ktore ochladza organizm, zawsze przychodzi mi na mysl sernik na zimo. Pamietam ten, ktorego baza byly popularne herbatniki, a serki homogenizowane laczone z galaretka. Ja przygotowalam piankowy sernik, ktorego spodem sa ciasteczka digestive, masa-twarog polaczony z galaretka malinowa a wierzch zdobia plasterki swiezych brzoskwin zalanych galaretka o tym samym smaku. Serniklubi zimno, wiec warto wystawiac go na swiatlo dzienne tylko na czas krojenia i zapewniajac powrot do lodowki zaraz po.
Brzoskwiniowy sernik na zimno
Cold peach cheesecake
Brzoskwiniowy sernik na zimno
Cold peach cheesecake
150g ciasteczek digestive
100g masla
250g tlustego twarogu
150ml smietanki kremowki
4 lyzki cukru pudru
1 lyzka cukru waniliowego
1 lyzka rumu
1 paczka galaretki malinowej w proszku
1 paczka galaretki brzoskwiniowej w proszku
3 swieze brzoskwinie
30g bialej czekolady
W garnku rozpusc maslo, dodaj pokruszone herbatniki. Wymieszaj. Masa rowno wyloz okragla forme do pieczenia i lekko docisnij. Nastaw piekarnik na 160st C(termoobieg) i piecz ok 5-10 minut. Wystudz. Ubij smietanke kremowke. Galaretke malinowa rozpusc w polowie przewidzianej na opakowaniu ilosci wody. Ostudz. W blenderze umiesc twarog, dodaj cukry i zmiksuj na gladka mase. Przeloz do miski i dodaj wystudzona galaretke i ubita smietanke oraz wlej rum. Wymieszaj delikatnie calosc. Mase serowa przeloz na podpieczone herbatniki. Wyrownaj warstwe wierzchnia i wstaw do lodowki na 4-5 godzin. Pod koniec tego czasu przygotuj galaretke broskwiniowa wedlug przepisu na opakowaniu i ostudz. Pokroj brzoskwinie w plasterki. Udekoruj wierzch ciasta czastkami owocow i zalej tezejaca galaretka. Pononie wstaw do lodowki na okolo 2-3 godziny. Posyp ciasto przed podaniem starta biala czekolada.
Smacznego!
No comments:
Post a Comment