Sunday 9 October 2011

Marchewkowy wypiek....

Dawno mnie tu nie bylo...Ale juz jestem z powrotem i proponuje ciasto marchewkowe po indyjsku z mnostwem wiorkow kokosowych, aromatycznych przypraw pokryte z wierzchu kremowym serkiem mascarpone i kandyzowana skorka pomaranczowa. Polecam!





Ciasto marchewkowe z serkiem mascarpone

1/2-1/3 szklanki masla
1 i 1/4 szklanki maki
1 lyzeczka cynamonu w proszku
1 lyzeczka galki muszkalotowej w proszku
1 lyzeczka startego drobno imbiru choc rownie dobrze mozna uzyc go w wersji w proszku
1 lyzeczka sody
3/4-1 szklanki brazowego cukru
1 szklanka wiorkow kokosowych
2/3 szklanki orzechow laskowych lub wloskich
2 i 1/2 szklanki startej marchewki
1 szklanka rodzynek
2 jajka 
2 lyzeczki soku pomaranczowego 

serowy lukier:
200g sera mascarpone
1 lyzka rumu
2 lyzka soku pomaraczowego
1 jajko

3 lyzki kandyzowanej skorki pomaranczowej do posypania

W misce wymieszja razem make, sode, przypraw-cynamon, galke muszkatolowa i imbir, cukier, wiorki i orzechy.  W garnku roztop maslo, do ktorego dodaj rodzynki, marchew i sok ze swiezej pomaranczy. Wymieszaj i wlej dosuchych skladnikow. W kubeczku rozbij jajka, ktor rowneiz dodaj do masy.
Przygotuj sobie keksowek. Posmaruj oliwem dno i brzegi formy i wlej do niej ciasto. Wyrownaj wierzch.
Wstaw do rozgrzanego piekarnika (130 st C-termoobieg) i piecz okolo 35 minut do godziny sprawdzajac patyczkiem stan upieczenia. Jesli wyjety z ciasta bedzie czysty, to oznacza, ze jest ono gotowe do wyjecia z piekarnika.
Po ostygnieciu i wyjeciu z formy wierzch ciasta udekoruj ubitym na puszysto lukrem serowym i kawalkami skorki pomaranczowej,

Smacznego!







No comments:

Post a Comment