Saturday 15 October 2011

Razowe placki z makiem...

W szafce zalega mi woreczek maku i raz na jakis czasu szukam pomyslu jego wykorzystania. Znalazlam piekny przepis na placki cytrynowe z makiem. Troche pozmienialam skladniki, niektore pominelam zmierzajac do uzyskania zdrowszej chudszej wersji. Placuszki sa puszyte, z aromatem cytrynowym i posmakiem maku smazone beztluszczowo nie traca nic na smaku...




Razowe placuszki z makiem i cytryna
1 szklanka maki razowej
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/4 lyzeczki sody
1/4 szklanki maku
skorka starta z 2 cytryn, mozna uzyc zastepnie 1 pomarancze
1 szklanka maslanki
1 jajko, mozna pominac

swieze truskawki i syrop klonowy do podania

W misce umiesc make, sode, proszek do pieczenia i wymieszaj. W osobne naczynie wlej maslanke, dodaj jajko, mak i skorke starta z cytryn i dobrze ubij trzepaczka balonowa. Wlej mokre skladniki do suchych i lekko wymieszaj. Rozgrzej patelnie i lyzka nakladaj porcje ciasta delikatnie formuujac owalny ksztalt plackow. Przewroc  kiedy babelki powietrza pojawia sie na ich wierzchniej warstwie.
Placuszki mozna trzymac na blaszce w piekarniku nastawionym na 200st C dopoki wszystkie nie beda usmazone i gotowe do podania.
Serwuj placki z czastkami truskawek polane syropem klonowym.
Smacznego!


No comments:

Post a Comment