Monday 17 October 2011

Zytnie placki z jablkiem i cynamonem....

Kolejna pyszna propozycja na sniadanie.Zainspirowana ta strona przygotowalam pierwszy raz zytnie placki. Zytnia make wymieszalam z pszenna, dzieki czemu placki nie sa ciezkie, dosc latwo sie je smazy. Sa neutralne bez dodatku cukru wiec mozna podawac je rowniez z wytrawnymi dodatkami. Mi smakowaly z dzemem z czarnych porzeczek, kleksem naturalnego jogurtu i szczypty cynamonu.





Zytnie placki jablkowo-cynamonowe
1/2 szklanki maki zytniej
1/2 szklanki maki pszennej
1 lyzeczka syropu klonowego
1 jablko
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki maslanki
2 lyzeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 lyzeczki aromatu waniliowego

Jablko raze ze skorka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. W misce umiesc wszystkie skladniki suche, dodaj starte jablko i wlej mleko z maslanka. Dobrze wymieszaj trzepaczka balonowa. Rozgrzej patelnie i nakladaj lyzka porcje ciastka. Po minucie przewroc na druga strone i za chwile przekladaj na talerz.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!

No comments:

Post a Comment