Monday 30 January 2012

Bulki zytnio-pszenne

Zauwazylam, ze jako jedyna w domu osoba jedzaca regularnie chleb i jemu podobne wypieki, lepiej wychodze jesli pieke bulki zamiast bochenka chleba. Raz, bo po prostu bardziej ostatnimi czasy mi smakuja, dwa szybciej mi schodza i ekonomiczniej czytaj: lepiej obliczam sobie ich ilosc. Mialam ochote na buleczki zytnie, do ktorych dodalam troche lekko orzechowej mieszanki mak: zytniej oraz platkow jeczmiennych i pszennych z dodatkiem slodu (country grain bread flour w UK).
Buleczki nie wymagaja dlugiego okresu wzrastania, dlugo zachowuja swiezosc-dobrych kilka dni. Ja lubie je jesc na cieplo podgrzane w mikrofalowce ale rowniez mozna po po prostu podpiec je chwile w goracym piekarniku. Polecam!




Buleczki zytnio-pszenne z nutka orzechowa
porcja na 5 srednich bulek

40g maki zytniej
25g maki pszennej chlebowej
160g maki country grain bread flour
150ml cieplej wody
1 lyzka mleka
3/4 lyzeczki soli
1 lyzeczka cukru
1 lyzka oliwy
4g drozdzy instant- okolo lyzeczki

Wszytkie skladniki polacz ze soba. Wyrabiaj recznie okolo 5 minut, az otrzymane ciasto bedzie gladkie, elastyczne posypujac maka w razie potrzeby. Uloz ciasto w misce, przykryj i odstaw do podowjenia objetosci na godzine. Po tym czasie uformuj buleczki, przeloz na posypana maka blache i ponownie przykryte folia odstaw do wyrosniecia na 40-60 minut.
Rozgrzej piekarnik do 195 st C (termoobieg), buleczki naznacz glebokim rozcieciem wzdluz ich dlugosci wierzchem dloni, poprusz delikatnie maka.i odstaw na 5 minut. Wstaw do piekarnika i piecz 10-15 minut do zrumienienia. Studz na kratce.
Smacznego!


2 comments: