Wednesday 22 February 2012

Razowy piernik na maslance

Mialam ochote swego czasu na ciasto o korzennym aromacie, ciezsze. Polaczylam skladniki i stworzylam dokladnie to, na co mialam ochote. Ciasto jest miekkie, sycace, dobrze smakuje z sosem jogurtowo-rozanym. Doskonale na lekkie sniadanie czy podwieczorek przy kawie....


Maslankowy piernik razowy
¾ szklanki maki razowej
¾ szklanki maki pszennej
½ szklanki maslanki
½ szklanki mleka
¾ lyzeczki mielonych gozdzikow
1 pelna z gorka lyzeczkaprzyprawy mixed spice
6 hojnych lyzek miodu
55g masla
3 lyzki brazowego cukru
1 lyzka wody z kwiatu pomaranczy
¾ -1 lyzeczki sody



Forme do tart wysmaruj tluszczem. Miod wraz z maslem,cukrem,  mielonym gozdzikiem i mixe spice podgrzej w garnku. W misce wymieszaj maki z soda. Przeloz maki powoli do garnka z rozpuszczona miodowa mieszanka i dobrze wymieszaj. Dodaj maslanke, mleko oraz wode pomaranczowa. Ciasto powinno byc lepkie i lekko ciagnac sie. Przeloz je do przygotwanej formy. Piecz na najnizszej polce piekarnika nastawionego na 140st C(termoobieg) pol godziny.
Studz na kratce.
Polecam serwowac ciasto z lodami waniowymi lub owocami granatu i delikatnym galaretkowatym dzemem rozanym wymieszanym z jogurtem lub gesta smietana.
Smacznego!

No comments:

Post a Comment