Saturday 17 March 2012

Jogurtowe nalesniki....

Kiedy mam ochote na lekkie sniadanie, wybieram nalesniki-placuszki. Male, okragle, najlepiej puszyste. Zmieniam proporcje i dodatki, mieszanki mak, dzieki czemu moge zaspokoic swoj glod aromatu innego przy kazdej okazji. Te nalesniki sa neutralne w smaku, dlatego zostawiaja calkowita dowolnosc w wyborze dodatkow na ich wierzch i cudownie puszyste. Jedne z moich ulubionych...



Jogurtowe nalesniki
na 3 srednie nalesniki

50g maki ze spulchniaczami(self-raising flour)
70ml jogurtu
2-3 lyzki zimnej wody
1/3 lyzeczki sody
1 jajko
 


Wszystkie skladniki umiesc w misce i wymieszaj dobrze, aby nie bylo zadnych grudek.
Rozgrzej patelnie i spryskaj lub posmaruj delikatnie olejem jej powierzchnie. Smaz nalesniki na srednim ogniu przewracajac kiedy na wierzchu pojawia sie babelki powietrza.
Serwuj na cieplo z ulubionymi dodatkami.



Smacznego!

2 comments:

  1. mmm ja jestem chyba ostatnio zbyt leniwa, więc chciałabym mieć kogoś, kto by mi takie rano na śniadanie zrobił ;-)

    ReplyDelete