Monday 5 March 2012

Pieczona papryka z ryzem w stylu japonskim....

Juz nie pamietam kiedy ostatnio jadlam faszerowane warzywa,a papryka swietnie sie do tego celu nadaje. Miala stanowic uzupelnienie dania z lososiem teriyaki wiec, aby zgrac wspolny temat japonski, farsz przygotowalam odnoszac sie do modnego ostatnio sushi( zalewa octowa stad) wywodzacego sie z  kuchni japonskiej.



Papryka pieczona i faszerowana grzybowym ryzem a'la sushi

4 papryki
1 kubek ryzu dlugoziarnistego
8 swiezych pieczarek
2 lyzki oleju
szczypiorek
1cm kawalek imbiru
sos sojowy
 zalewa octowa do sushi:
1/6 szklanki octu ryzowego
1 i 1/2 lyzki cukru
1/2 lyzeczki soli
do podania:
szczypiorek
kilka plasterkow marynowanego imbiru
sos sojowy
ewentualnie pasta wasabi 


Ryz kilkakrotnie oplucz pod biezaca woda. Zalej swieza i odstaw na pol godziny. Ponownie oplucz, przeloz do garnka, zalej swieza woda i zagotuj. Gotuj na srednim ogniu do miekkosci okolo 10 minut. Ryz powinnien byc miekki, ale nadal zachowowywac swoj ksztalt. Odsacz na sitku, wloz z powrotem  do garnka i poloz na ten sam cieply jeszcze palnik, przykryj i zostaw na kilka minut.
Podgrzej na malym ogniu skladniki zalewy octowej do momentu rozpuszczenia sie cukru i odstaw do ostygniecia. Jeszcze ciepla zalewe wlej do ryzu, wymieszaj.
Grzyby pokroj w polplasterki, posiekaj szczypior. Na patelni rozgrzej lyzke oleju. Dodaj 3/4 szczypiorku i grzyby. Smaz na srednim ogniu kilka minut, az grzyby uwolnia wode. Dopraw do smaku lyzka niewielka iloscia sosu sojowego okolo lyzki. Grzyby dodaj do ryzu i delikatnie wymieszaj razem.
Naczynie zaroodporne posmaruj pozostalym olejem. Obetnij gorne czesci papryk, pozbadz sie nasion i wypelnij ich wnetrza farszem ryzowym. Przykryj obcietymi 'czapeczkami'. Uloz papryki w przygotowanym naczyniu i przykryj je folia aluminiowa. Nagrzej piekarnik do 180stC(termoobieg) i piecz okolo 25 minut. 
Mozna serwowac papryki jako samodzielne danie lub jako dodatek do miesa czy ryby-polecam lososia po japonsku obowiazkowo z sosem sojowym i marynowanym imbirem.

Smacznego!

No comments:

Post a Comment