Saturday 17 March 2012

Pszenne kajzerki....

Lekkie bulki o zwartym miekkim miazszu. Najlepsze cieple, chrupiace prosto z pieca posmarowane maslem...Miekkosc zachowuja przez kolejne kilka dni. Ciasto mozna przygotowac noc wczesniej, wstawic do lodowki i piec rano, aby miec cieple pieczywo na sniadanie:)




 Pszenne kajzerki z sezamem
inspiracja przepisem Magdy

na 6 bulek

2 i 1/2 szklanki maki pszennej
1 lyzeczka maki ziemniaczanej
10g drozdzy instant
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
1/2 lyzeczki soli  
3 lyzki oleju



 Podgrzej mleko z woda. Dodaj drozdze, cukier i wymieszaj do rozpuszczenia sie drozdzy. Odstaw na 5 minut. Dodaj sol i olej i wymieszaj calosc.
Do miski przesiej 1 i 1/2 szklanki maki. Wlej drozdzowy zaczyn i zacznij wyrabiac ciasto okolo 10 minut powoli dosypujac reszte maka do uzyskania gladkiego, elastycznego ciasta.
Wyrobione ciasto uformuj wv kule i przeloz do czystej naoliwionej miski, przykryj szczelnie folia spozywcza i przeloz do lodowki na noc.
Rano z ciasta uformuj 6 bulek i uloz je na naoliwonej formie do pieczenia. Przykryj  i odstaw w cieple miejsce na 25 minut. Wyrosniete bulki natnij w gwiazdke, posmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem, posyp sezamem i piecz 20-25 minut w temperaturze 180-185st C do zrumienienia.
Studz na kratce.





 Smacznego!

2 comments:

  1. ale byłoby śniadanko, ach.. :0
    pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
    Szana-Banana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. Piękne bułeczki!
    Prezentują się mega pysznie.

    ReplyDelete