Monday, 21 February 2011

I poczulam ten zapach.....kardamon!!!!:)


W Indiach podobno nie ma tradycji wypiekania ciast. Zamiast nich podczas wszelakich uroczystosci na stolach kroluja slodkosci dostepne glownie w postaci malych kulek lub kwadracikow- na maly kes. Baza jest ghee-hinduskie maslo ogolnie mowiac, cukier w ogromnych ilosciach i mleko. Przewodnia nutka zdecydowanie w moich ulubionych hinduskich slodyczach jest kardamon.Pierwszy poczulam ten oszalamiajacy smak przy okazji kolacji jaka moja wspolokatorka zorganizowala na samym poczatku wspolnego zamieszkania. I mysle to byl ten moment kiedy zdecydowalam sie na dalsze doglebniejsze zapoznanie sie z kuchnia indyjska(jak zapewne sie domyslacie potrawy zaserwowane tego wieczoru rowniez dolozyly sie do podjecia owej decyzji....) Smak o jaki mowie pochodzil od malych zdawalo sie niepozornych lekko twardawych kulek wielkosci orzecha wloskiego o blyszczacej delikatnie ziarnkowatej "skorce"-Rava ladoo, kulki z kaszy manny. Proces ich przygotowania polega na podprazaniu kaszy manny na malej ilosci masla lub ghee do uzyksnia zlotego koloru, uwaga, aby nie przypalic! A nastepnie dodaniu paru innych skladnikow, w tym aromatycznych ziarenek kardamonu i uformowaniu malych kulek. Pysznosci!


Rava ladoo czyli trufle z kaszy manny
1 szklanka kaszy manny
1 szklanka cukru pudru
1/4 szklanki masla
1/4 szklanki orzechow nerkowca
1/4 szklanki rodzynek
nasionka z 1-2 straczki, pods, kardamonu
50 ml mleka

Rozpusc 3/4 masla w patelni, na rozpuszczone maslo wsyp kasze manna. Podgrzewaj na malym ogniu ok 10-15 minut az poczujesz zapach lekko uprazonej juz kaszy ktora powina nabrac zlotego zabarwienia. W miedzyczasie wrzuc rodzynki i orzechy nerkowca do blendera. Rozpusc pozostale maslo i posmaz ok 1-2 minut rodzynki i orzechy, a nastepnie dodaj do kaszy. Wymieszaj dokladnie i podgrzewaj kolejne kilka minut. Dodaj mleko i kontynuuj smazenie do momentu uzyskania lekko klejacej gladkiej masy. Wowczas odstaw mase do ostygniecia. Z jeszcze lekko cieplej uformuj kulki wielkosci orzecha wloskiego.
Z uwag koncowych-jesli decydujesz sie na uzycie ghee, uzyj polowe podanej porcji. Aby kuleczki mialy gladka strukture warto uzyc dobrze zmielonej kaszy manny co ulatwi jej smazenie. Ja lubie zwarta strukture kuleczek dlatego rozdrabniam orzechy i rodzynki, ale mozesz np tylko je posiekac a w przypadku orzechow tylko przepolowic. Jest to bardziej tradycyjne. Niektore ladoo obtoczylam w wiorkach kokosowych-uwazam ze stanowia piekna dekoracje i cudnie komponuja sie smakowo z kardamonem.Cukier puder zastosowalam z tych samych wzgledow jak powyzej-ulatwia proses przygotowywania, ale oczywiscie mozna uzyc zwykly cukier.
Oparlam sie na przepisie Anithy z blogu South Indian Recipie  ale zmodyfikowalam wedlug swojego gustu.
























No comments:

Post a Comment