Wednesday, 23 February 2011

Czerwony moment kruchutkiej przyjemnosci....


            Uniwersalne, praktyczne, doskonale do pogryzania w czasie seansu filmowego, pasujace do drinkow wypijanych w doborowym towarzystwie. U mnie wpasowaly sie w wieczor walentynkowy wiec przybraly ksztalt slodkich serduszek z niespodzianka w srodku:) Mowa o kruchych ciasteczkach. Smakowaly wybornie, przypomnialy mi smak ciasteczke z dziecinstwa....

Serduszko z niespodzianka
125g maki pszennej
25 maki ziemniaczanej
40g cukru pudru
90 g miekkiej margaryny
1 zoltko
1 lyzka kwasnej smietany
0.5 lyzeczki aromatu lub ekstraktu waniliowego
1 bialko
ulubiony dzem, marmolada lub konfitura

Z maki, cukru, zoltka, smietany, wanilii i tluszczu zagniesc gladkie elastyczne ciasto. Zawinac w folie i wlozyc do lodowki na minimum 30 minut. Po uplynieciu tego czasu wyciagamy ciasto ktore dzielimy na dwie rowne czesci. Z jednej czesci wycinamy foremka ksztalt serca. Kazde serce smarujemy rozbitym bialkiem. Z drugiej czesci ciasta wycinamy forema serca tego samego ksztaltu i rozmiaru robiac w kazdym dodatkowo dziurke posrodku. Mozna do tego celu uzyc malego kieliczka. Serca z dziurka nakladamy lekko przyciskajc na serca pelne posmarowane bialkiem. Wierzch ciastek rowniez mozemy posmarowac bialkiem- po upieczeniu ladnie zbrazowieja i nabiora polysku.Ukladamy ciastka na blache wylozona pergaminem i odstawiamy w chlodne miejsce na ok 10 minut.  Po tym czasie kolejnym krokiem jest nalozenie dzemu chojnie do dziurek w ciastkach- ok 0.5 lyzeczki slodkiej masy na ciastko.
Wkladamy ciastka do nagrzanego do ok 165-170 C na 12-15 minut. Po ostygnieciu mozna ozdobic je lukrem mieszajac cukier puder z minimalna iloscia dowlonego plynu-soku cytrynowego,naparu z kawy, syropu malinowego itd.

Podany przepis to idea-mozna uzywac dowolnych ksztaltow foremek, dowolnie ozdabiac. dopasowywac do wlasnych gustow, okazji i potrzeb.
Przepis lekko zmodyfikowany zaczerpnelam z  blogu Fabryka Przepisow.





No comments:

Post a Comment