Friday 25 March 2011

Chleb z prazonymi nasionami dynii

Mialam troche dokarmianego zakwasu i ochote na ciezki razowy chleb z ziarnami. Padlo na przepis podany przez Tatter-chleb z mieszanych mak z dodatkiem uprazonych nasion dyni. Wyjsc wyszedl. Chleb jest pyszny, z ekko chrupiaca skorka. moim bledem bylo posypanie go maka, wiec troche zbyt mocno zbrazowial z wierzchu i nie wyrosl fenomenalnie. Smakowal jednak cudnie z serem plesniowym.

Chleb z nasionami dyni
120g nasion dyni
90g pszennej maki chlebowej
125 maki pszenej razowej
125 g maki zytniej
7g cukru
1 lyzeczka drozdzy instant
7g soli
75g zakwasu zytniego
50g margaryny
270g wody

Upraz na suchej patelni nasiona dyni. Ostudz. W misce wymieszja skladniki wszystkie oprocz dyni. Zagniec dobrze. Odstaw na 15 minut. Po tym czasie dodaj nasiona i zagniataj az zostana one rownomiernie rozprowadzone. Uformuj ciasto w kule i odstaw do fermentacji na 2 godziny. Skladajac po godzinie ciasto. Uformuj w bochenek, natnij ukosnie nozem z wierzchu. Ustaw piekarnik na ok 195 st C, spryskaj woda scianki piekarniki i wloz kilka kostek lodu w dolnej czesci. Wloz ciasto na srednia polke piekarnika i piecz ok 8minut.Zmniejsz temperature do ok 170 i piecz kolejne ok 25 minut.



No comments:

Post a Comment