Podstawowy dodatek do potraw hinduskich. Proste w przygotowaniu placki bardzo sycace z dodatkiem oczywiscie komponujacej sie z nimi potrawy. Hindusi jedza prawda reka odrywajac kawalek placka zgrabnie nabierajac porcje potrawy:)
Chapatis
1 szklanka maki pszennej razowej lub pszennej zwyklej
1/2 lyzeczki soli
woda
olej
Wymieszaj make z sola i taka loscia wody, by moc zagniesc gladkie, elastyczne ciasto. Posmaruj je delikatnie olejem i odstaw na ok. 30 minut. po tym czasie podziel ciasto na rownej wielkosci kulki. Na lekko posypaej maka stolnicy rozwalkuj je cienko na okragly placek. Delikatnie natlusc patelnie. Smaz z dwoch stron, naciskajac placek do podloza aby nie rosl, do momentu pojawienia sie ciemnawych kropek na placku. Przewroc i sz z drugiej strony ewentualnie dodaj troche oliwy.
No comments:
Post a Comment