Thursday, 31 March 2011

Gruszka, imbir i kasza jaglana

Juz prawie kwiecien. A przeziebienie nadal mnie trzyma:( W ostatnich dniach duzo goracych plynow pojawilo sie w mojej diecie z dodatkiem miodu i swiezego imbiru. Rowniez na sniadanie:) Polowka oprocz medykamentow dostarczyla rowniez wczoraj porcje naturalnych witaminek-paczke pieknych czerwonych soczystych gruszek. Moglam wyprobowac kolejny przepis z gotowania wg pieciu przemian:). Polecam!

Gruszka z kasza jaglana
za 'Gotowanie wg pieciu przemian' B.Temelie i B.Trebuth

1 kubek wrzacej wody
0.5 kubka kaszy jaglanej
1 gruszka
1cm swiezego imbiru
sol
sok z cytryny
kakao
ziarna slonecznika
miod lub slod, syrop lub cukier trzcinowy
maslo lub smietanka
kilka lyzek wody lub soku z winogron

Zagotuj kubek wody, wsyp kasze jaglana i gotuj do miekkosci (ok. 10 minut). W osobnym garnku podgrzej troche wody lub soku z winogron, wrzuc pokrojona w kostke gruszke. Do tego dodaj starty imbir. Dopraw do smaku szczypta soli, kilkoma kroplami soku z cytryny, szczypta kakao. Zagotuj. Doloz ugotowana kasze jaglana, ziarna slonecznika. Doslodz do smaku miodem, dodaj lyzke smietany lub troche masla i podgrzej.
Ja staralam sie obu mas zbytnio razem nie mieszac. Serwowalam gruszki na wierzchu ugotowanej kaszy posypane dodatkowa porcja nasion ze slonecznika.





1 comment:

  1. super przepis, jednak polecam zmieszanie gruszek z kaszą - przechodzi ona wtedy innymi aromatami i jest jeszcze lepsza :)

    ReplyDelete