Intensywnie zielona, schlodzona 'kropelka' cream fraiche z delikatnym aromatem podprazonego bekonu. Kolejna propzycja na prosta w przygotowaniu, sycaca zupe kojaca swym kolorem oczy:) Zaliczam ja do elementu diety przeciw przeziebieniu:)
Zupa z goszku z bekonem
Kilka garsci mrozonego groszku
2 kawalki mrozonego szpinaku
kilka brukselek
kilka ziarenek bobu
2 lyzeczki wegetarianskiego bulionu warzywnego w proszku
1 glowka czosnku
krem fraiche
kilka galazek swiezej pietruszki
kawalek bekonu
Wrzuc warzywa do garnka, zalej woda i zagotuj. Po kilku minutach dodaj pokrojny w plasterki czosnek i bulion w proszku. Gotuj do totalnej miekkosci groszku ok 40 minut na malym ogniu. Dolewaj w razie potrzeby troche wody. Przetrzyj przez sitko wiekszosc warzyw, zostawiajac troche calych groszkow.
Serwuj zupe udekorowana kleksem ze smietany lub kremu fraiche, podprazonymi na suchej patelni z niewielka domieszka oliwy z oliwek drobnymi kawalkami bekonu i galazka pietruszki.
Smacznego!
No comments:
Post a Comment