Thursday 31 March 2011

Groszek zielony w zupie z prazonym bekonem

Intensywnie zielona, schlodzona 'kropelka' cream fraiche z delikatnym aromatem podprazonego bekonu. Kolejna propzycja na prosta w przygotowaniu, sycaca zupe kojaca swym kolorem oczy:) Zaliczam  ja do elementu diety przeciw przeziebieniu:)

Zupa z goszku z bekonem

Kilka garsci mrozonego groszku
2 kawalki mrozonego szpinaku
kilka brukselek
kilka ziarenek bobu
2 lyzeczki wegetarianskiego bulionu warzywnego w proszku
1 glowka czosnku
krem fraiche
kilka galazek swiezej pietruszki
kawalek bekonu

Wrzuc warzywa do garnka, zalej woda i zagotuj. Po kilku minutach dodaj pokrojny w plasterki czosnek i bulion w proszku. Gotuj do totalnej miekkosci groszku ok 40 minut na malym ogniu. Dolewaj w razie potrzeby troche wody.  Przetrzyj przez sitko wiekszosc warzyw, zostawiajac troche calych groszkow.
Serwuj zupe udekorowana kleksem ze smietany lub kremu fraiche, podprazonymi na suchej patelni z niewielka domieszka oliwy z oliwek drobnymi kawalkami bekonu i galazka pietruszki.

Smacznego!




No comments:

Post a Comment