Sunday, 6 March 2011

Ryz po hindusku czyli czas na biryani!

To jest wrecz niesamowite jak po dodaniu kilku przypraw i ulubionych warzyw bialy delikatny ryz staje sie tak pyszny, ze doslownie nie mozna poprzestac na jednej porcji. Biryani jest to potrawa, w ktorej podstawa jest ryz zwykle basmati, gdzie dodaje sie mnostwo przypraw i w zaleznosci od upodoban mieso, ryby lub warzywa. Sama nazwa pochodzi od perskiego slowa berya ozaczaajcego 'pieczony' lub 'smazony'.
Moje biryani jest leniwa wersja, ktora mozna dosc szybko przygotowac a nie traci nic z swoich walorow smakowych. Inspiracja zaczerpnieta od znajomego Hindusa, ktory jest swietnym kucharzem:)

Leniwe biryani
1.5 szklanki ryzu basmati
po garsci mrozonego groszku i zielonej fasolki
1 duza marchewka pokrojona w slupki
garsc gotowej smazonej cebuli z paczki-do kupienia w sklepach azjatyckich
ok 3/4 duzego kubka naturalnego jogurtu
0.5 lyzeczki czerwonej papryczki chilli w proszku
0.5-1 lyzeczki soli
1.5 lyzki oleju
maslo lub ghee do smaku
garsc swiezych lisci miety lub ok 2 lyzek suszonej
garsc swiezych lisci kolendry
ok 4 lyzki przyprawy biryani masala

         Oplucz ryz pod biezaca woda. Zalej swieza i wstaw do kuchenki mikrofalowej na ok 12 minut.. Ryz powininien byc w 3/4 ugotowany. W duzym garnku rozgrzej olej, wrzuc warzywka wraz z odrobia wody. Przykryj i dus do miekkosci. Dodaj wode w razie koniecznosci. Dosol do smaku. Uwazaj aby w warzywach zostawic trcohe plnu. Ostatni raz zamieszaj. Zmniejsz plomien na mniejszy. Na wierzch warzyw posyp troche miety, lisci kolendry, cebuli oraz przyprawy biryani masal. Wierzch deliktnie pokryj kilkma lyzkami jogurtu. Nastepnie naloz warstwe z polowy ugotowanego  ryzu, przykryj ponownie mieta, kolendra, wieksza iloscia przyprawy biryani, cebuli i jogurtu(ten ostatni nakladaj w taki sposob aby rowniez jego czesc splywala po sciankach garnka aby nawilzyc potrawe). Podobnie postepuj z ostatnia porcja ryzu. Potrawe przykryj i gotuj ok 20-25 minut do miekkosci ryzu. Podawaj z curry, dal i odrobina jogurtu.






No comments:

Post a Comment