Monday 7 March 2011

Pocztowy ptak z kasza gryczana w dziubku....

W moim rodzinnym domu kasze jakos nie cieszyly sie powodzeniem. Wiec od malego znanym smakiem byly golabki z ryzem. Ja jednak bylam spragniona od zawsze poznawania nowych smakow. Czego przykladem moze byc moja przygoda z makrobiotyka. Na wlasna reke,  czasami przygotowujac i oddzielne obiady dla siebie, potestowalam sobie rozne kombinacje z roznymi kaszami. Minelo troche czasu, od kiedy ostatnio ja robilam. Biedulka musiala sobie troche poczekac az nabralam ochoty na potrawe z jej udzialem. I prosze bardzo!:)


Golabki z wolowina i gryczana kasza

250g chudej mielonej wolowiny
1 woreczek prazonej kaszy gryczanej
1 cebula drobno posiekana
2 zabki czosnku zmiazdzone
pietruszka, tymianek, majeranek
sol, pieprz
Vegeta
ketchup
koncentrat pomidorowy
kilka swiezych grzybow
2 kostki rosolowe
1 mala marchewka starta na grubych oczkach
maly kawalek pora posiekanego drobno
1 lyzka kremowego sera (do wyboru)
liscie z glowki kapusty wloskiej obgotowane krotko
1 lyzka oleju
smietanka lub creme fraiche

Najpierw zagotuj wode. Przygotuj kapuste wycinajac glab i rozdzielajac pojedyncze liscie. Wrzuc kapusciane liscie na kilka minut dogotujacej sie wody, aby zmiekly. Zachowaj ok 400ml wody po gotwanej kapuscie na pozniej. Rozgrzej olej na patelni i podsmaz cebule z czosnkiem i porem. Ugotuj rowniez kasze wg przepisu na opakowaniu. U mnie bylo to ok 13 minut. Kasza musi byc miekka, sypka, nie rozgotowana. W duzej misce wymieszaj kasze z podsmazona cebula,pora i czosnkiem. Dodaj mieso mielone i kremowy ser. Dopraw do smaku sola, pieprzem, vegeta i ulubionymi ziolami. Dobrze wymieszaj calosc. Przygotuj duzy garnek. Jego dno wyloz jedna warstwa lisci kapuscianych. Nastepne ciasno uloz obok siebie golabki- liscie nadziane masa gryczano-miesna. Liscie z nadzieniem skladaj podobnie jak krokiety laczeniem do dolu garnka.Na wierzchu ponownie uloz liscie kapusty. Przygotuj sos- wykorzystaj zachowana wode kapusciana, dolej ok 500ml goracej wody. Dopraw plyn 2 kostkami  bulionu drobiowego, 3 liscmi laurowymi, 3 ziarenkami ziela angielskiego, ok 3 lyzkami ketchupu oraz 2 lyzkami koncentratu pomidorowego. Dodaj ok 0.5 lyzeczki vegety i kilka pokrojonych grzybow. Wlej ok 1/3 do garnka z golabkami tak, aby plyn w glownej mierze dostal sie na dno,ale rowniez zwilzyl wierzchnia warstwe lisci. Gotuj na malym ogniu ok 1 godziny pamietajac aby dolewac sos do golabkow w razie potrzeby. Na koniec wyjmij golabki na polmisek. Dopraw lekko miesny sos w garnku dodajac troche wody, smietanki, doprawiajac wg gustu.
Golabki serwuj same, z chlebem, kopytkami, buraczkami, salatkami...Mozliwosci jest wiele. Ja polecam z selerowymi kopytkami i buraczkami.
Smacznego!





No comments:

Post a Comment