Friday, 4 March 2011

Tlustoczwartkowe pysznosci...

Juz ostatnia godzina lasuchowania...spiesz sie!!! Hahaha!!! Hmmmm...bylo bardzo milo..troszke polaczone z kontynuacja swietowania moich wczorajszych urodzin. W tym roku, pierwszy raz majac troszke czasu podjelam decyzje wlasnorecznego usmazenia. Jak okazuje sie, nie taki diabel straszny...Grunt to dobry przepis, organizacja i czujnosc...Mysle, ze sukces osiagnelam wnioskujac z obserwacji zadowolonych min degustatorow. Paczki sa pachnace, pieknie przyozdobione...Postanowilam byc troche ambitna w podjetym temacie i przygotowalam zestaw roznosci- paczki z tradycyjna rozana marmolada, z serem, faworki znane rowniez jako chrust oraz roze karnawalowe z dzemem truskawkowym:). Przepis na pierwsze paczki jak i chrust podaje za moja mama:


Paczki z  roza                                                                                          
250g maki (ja uzylam tortowej)
1/2 szklanki cieplego mleka
50g margaryny
2 zoltka
2.5 paczki drozdzy instant (kazda paczka to 7g) lub 25 g swiezych drozdzy
50g cukru
1/2 paczki cukru waniliowego (opcjonalnie)
marmolada rozana
cukier puder
olej do smazenia

 





Podgrzej mleko. W miseczce wymieszaj drozdze z niecala lyzeczka cukru, 1.5 lyzki maki i 1/4 cieplego mleka. Przykryj sciereczka i odstaw do wyrosniecia do podwojenia objetosci. W miedzyczasie utrzyj zoltka z cukrem na puszysta mase. Mozesz dodac do nich cukier waniliowy. Roztop w garnku tluszcz i odstaw do wychlodzenia. W przygotowanej misce wsyp make, dodaj pozostale skladniki z tluszczem na samym koncu. Dobrze wymieszaj calosc. Przykryj j i odstaw w cieple miejsce na 30 minut. Po tym czasie odrywaj po kawalku ciasta, rozplasz w placuszek, naloz nadzienie posrodku, sklej i kulaj w kulke. Uformowane kulki uloz na stolnicy obsypanej maka, przykryj i ponownie odstaw do wyrosniecia. Smaz na srednio goracym oleju wpierw strona wypukla do dolu. Czesto obracaj w celu osiagniecia rownomiernego  zlotobrazowego koloru. Usmazenie jednego paczka to okolo 5 minut. Odsacz z nadmiaru tluszczu.Posyp cukrem pudrem lub udekoruj lukrem z owocami kandyzowanymi, platkami migdalow lub czekolada.
Cdn...







No comments:

Post a Comment