Tuesday 19 April 2011

Chana daal czyli groch po hindusku....

Jeden z ulubionych moich dal. Wykorzystuje w nim zolty groch. Konzystencja powinna byc taka gesta troche przypominajaca zupe z rozgotowanym prawie grochem. U mnie jako dodatek do biryani z warzywami. Przepis znalazlam tu

Chana daal-zupa z zoltego grochu
1 szklanka chana daal-zoltego grochu
1/4 pieprzu cayenne
1/4 kurkumy
1/4 kminu indyjskiego
1/4 kolendry w proszku
1 lyzeczka soku z cytryny
sol do smaku
szczypta cukru
1/4 nasion czarnej gorczycy
1 zabek czosnku
szczypta asafoetidy
100g pomidorow z puszki
1/2 zielonej papryczki chili
swieza kolendra
szczypta garam masali
1/2 lyzeczki ghee
1 lyzka oleju


Oplucz groch, zalej woda i gotuj do miekosci, az prawie bedzie sie juz rozpadal. W glebokiej patelni rozgrzej olej, wrzuc nasiona gorczycy. Kiedy zaczna pryskac, dodaj drobno posiekany czosnek wraz z papryczka, dodaj przyprawy-pieprz cayenne, kurkuma, kmin, kolendra, asafoetida oprocz garam masali. Smaz przez kilka minut. Dodaj pomidory i smaz az zrobi sie z nich puree. Wtedy mozesz dodac ugotowany groch wraz z woda. Dopraw do smaku sola,cukrem, ghee, sokiem z cytryny. Gotuj ok 15 minut na malym ogniu mieszajac od czasu od czasu i dolewajac wode do uzyskani pozadanej konzystencji. Na samy koncu dopraw garam masala i posiekana swieza kolendra.
Serwuj udekorowane listkiem kolendry z ryzem i/lub chlebem naan lub roti.











2 comments:

  1. Wygląda bardzo smacznie. Lubię takie ostre smaki, zupa musi być pyszna.

    ReplyDelete
  2. Ag, dal ze swojego zalozenia powinien byc plynny-zupowaty(taki najbardziej lubie) albo taki gesty jak sos. Jednakze dal pomimo wyraznego smaku,zalicza sie do potraw lagodnych....pozdrawiam:)

    ReplyDelete