Wednesday 20 April 2011

Wielkanoc tuz tuz....

Kolejna Wielkanoc, ktora spedzam na Wyspach...Silnie zakorzenione w polskiej tradycji. Sama musze przyznac, ze doceniam je, podobnie jak Swieta Bozego Narodzenia, coraz bardziej,zwlaszcza, znajduja sie poza krajem. Ich gleboki wymiar religijny i przygotowania z namaszczeniem, dbaloscia o detal-swieconka, uroczyste Sniadanie Wielkanocne...Na moim stole z pewnoscia nie zabraknie zurku, baby wielkanocnej i jajek we wszelakiej postaci. Lecz beda i inne propozycje mysle nieco inne, moze zaskakujace...Dopiero wszak zaczynam rozpisywac liste potraw...Dzis proponuje pysznie wiosenna, jasnozielona zupe z brukselki i pora z kanapka z jajkiem i cwikla na dobry poczatek okresu wielkanocnego!

Zupa z brukselki i pora
duza garsc mrozonej brukselki
2 pory
1 marchewka
1 litr bulionu warzywnego
2 zabki czosnku
sol
1 lyzka oleju z pestek winogron
1 lyzka jogurtu naturalnego
swieza kolendra do ozdoby

W garnku rozgrzej olej. Wrzuc drobno pokrojony czosnek. Chwile go posmaz do lekkkiego zrumienienia i uwolnienia aromatu. Nastepnie dodaj brukselke, pokrojona marchewke i pory. Dopraw do smaku sola. Dus ok 10 minut. Nastepnie calosc zalej przygotowanym bulionem. Przykryj i gotuj na malym ogniu przez ok 30 minut. Schlodz i zmiksuj do pozadanej kremowej konzystencji w blenderze.Serwuj  wymieszana z jogurtem i kromka chleba lub tostem. U mnie byla to kanapka z jajkiem, cwikla i liscmi salaty.

Kanapka z jajkiem, cwikla i salata
1 tost
1 ugotowane na twardo jajko
1 lyzeczka domowego majonezu
1-2 lyzki domowej cwikly
3-4 listki salaty
sol
pieprz
szczypiorek
flora

Jeszcze cieply tost posmaruj cienko flora, przykryj plasterkiem/i salaty, ktore udekoruj plasterkami jajka i cwikly. Dopraw do smaku sola, pieprzem, majonezem i posiekanym szczypiorkem

Domowy majonez
1 jajko
2 lyzki musztardy o wyraznym smaku, u mnie sarepska
1 szklanka oleju
sol
pieprz
sok z cytryny

W kubku ubijam jajko z musztarda, doprawiam do smaku sokiem z cytryny, sola i pieprzem. Delikatnie wlewam po trochu na raz olej. Jesli wlejesz za duzo, jajko moze sie sciac.Uzupelniaj ilosc oleju caly czas intensywnie mieszjac do uzyskania pozadanej konzystencji. Byc moze ponownie bedzie konieczonsc doprawienia do smaku sola, pieprzem i sokiem cytrynowym

Cwikla:
3 buraki
sol
pieprz
ocet
chrzan
sok z cytryny

Buraki obrac, ugotowac do miekkosci ok 40 minut. Odstawic do ostygniecia. Zetrzec na tarce. Doprawic do smaku reszta skladnikow

Smacznego!










2 comments:

  1. Z miseczką takiej zupy to musi być dobry początek okresu wielkanocnego ;) ! Brzmi świetnie, ale słońce za bardzo mnie rozleniwiło i do kuchni wchodzę tylko zrobić kolejną porcję Frappe ;).

    Pozdrawiam!

    ReplyDelete
  2. zatem milego leniwego dnia zycze!Dziekuje za komentarz:)

    ReplyDelete