Monday, 11 April 2011

Chleb razowy z kminkiem

Mysle, ze spokojnie moge powracac do tego przepisu. Chleb zachowuje swiezosc nawet do kilku dni. Pachnie pieknie kminkiem. Swiezy ma lekko chrupiaca skorke i dlugo miekkie wnetrze. Przepis znaleziony w ksiazce  Home baking. Cookbook.


Razowy chleb z kminkiem 

125g maki razowej 
70g maki pszennej
40g maki rozpulchniajacej-self-raising flour
1 lyzka oleju
3/4 lyzeczki soli1/3 lyzeczki drozdzy instant
35 g bulki tartej
1 i 1/2 lyzki platkow owsianych z otrebami
3.4 lyzki kakao
1 lyzeczka kminku
180ml wody
1 lyzka melasy(opcjonalnie)

W duzej misce umiesc maki wraz z sola. Dodaj drozdze, bulke tarta, platki owsiane z otrebami, kakao i kminek. Wlej w srodek wode wraz z olejem. Mozna teraz dolozyc melase. Ja nie dodalam. Wymieszaj calosc. Przeloz na lekko wysypanej maka stolnicy i wyrabiaj recznie ok 5-10 minut do uzysania gladkiego ciasta. Przeloz je do wysmarowanej oliwa miski. Przykryj folia i odstaw w cieple miejsce do podwojenia objetosci. Przeloz do natluszoczonej formy- u mnie byla to mala keksowka-przykryj i ponownie odstaw do wyrosniecia na pol godziny. Piecz ok 25-30 minut w temperaturze 190 st C. Chleb jest gotowy kiedy popukany od spodu wydaje gluchy odglos.
Swietnie pasuje do kanapek, podgrzewalam go rowniez w mikrofalowce z serem. Polecam!


No comments:

Post a Comment