Monday, 11 April 2011

Chlebek naan z czosnkiem

Kolejna juz proba uzyskania miekkosci i aromatu chlebka, jaki zamawiam na wynos czy w restauracji. Juz coraz blizej....Mysle, ze byloby znacznie latwiej, jesli uzyje sie zwyklej bialej maki. Ja jednak chcialam uczynic wypiek zdrowszym, wiec w uzycie poszla maka razowa. Chleb malo urosl-moje drozdze nie sprawdzily sie:( Proba jednak nie jest zla, chlebek jest smaczny, pachnacy. Nastepnym razem jednak sprobuje formowac grubsze placki, wiec moze uzyskac wieksza miekkosc.Hmmmm....

Czosnkowy naan z pelnej maki z kozieradka
przepis wyszukany tu

pol paczki drozdzy instant
1/2 szklanki cieplej wody
1 lyzka cukru
1 i 1/2 lyzki mleka
1 ubite jajko
1 lyzeczka soli
2 szklanki maki razowej
2 zabki posiekanego czosnku
2 lyzki roztopionego masla lub ghee

W miseczce rozpusc drozdze w cieplej wodzie. Odstaw na 10 minut az mieszanka bedzie spieniona. Przelej do duzego naczynia, dodaj jajko, cukier, sugar, mleko i tyle maki, aby mozna byl uzyskac gladkie ciasto. Wyrabiaj recznie przez ok 6 minut, az ciasto bedzie sprezyste. Umiesc je w dobrze nasmarowanej olejem misce, przykryj wilgotna sciereczka i odstaw do wyrosniecia na ok godzine. Dodaj do masy posiekany czosnek. Odrywaj kawalki ciasta i formuj kule wielkosci pilek golfowych. Przykryj i ponownie odstaw do wyrosniecia na 30 minut. Po tym czasie z kazdej kulki formuj plaski placek. Posyp go z wierzchu suszona kozieradka przyciskajac lekko do ciasta aby nie odpadla. Nagrzej piekarnik na najwyzsza temperature. Piecz w blasze ok 2 minuty kiedy naan bedzie nabieral brazowego koloru i robic sie bardziej puszysty z jednej strony, po czym posmaruj z wierzchu lekko roztopionym tluszczem i przewroc na druga strone. Piecz kolejne 4 minuty do zbrazowienia i ponownie posmaruj maslem.



No comments:

Post a Comment