Monday 4 April 2011

Egg curry czyli jajko na pikantnie

Wiele razy polowka gotowala mi ta potrawe. Bardzo lubie jej specyficzny smak uzyskany dzieki dodatkowi lisci curry i soku z tmaryndowca. Wzbogacilam potrawe groszkiem i marchewka. pominelam sok z tamaryndowca. Z braku mleka kokosowego(caly czas powtarzam sobie, aby kiedys kupic naprawde porzadny jego zapas!:)) dodalam troche zwyklego mleka, aby calosc byla bardziej kremowa. Nastepnym razem z pewnoscia doloze wiecej pomidora dla wyrazniejszego lekko kwaskowatego posmaku. Jajeczne curry jest przepyszne zwlaszcza podawane razem z biryani....:) Stworzylam swoja luksusowa  wersje potrawy czerpiac z przepisow z stad i stad.

Egg curry

3 ugotowane na twardo jajka
1/2 szklanki mrozonego groszku
1 lyzka pokrojonej mrozonej marchewki
1 zielona papryczka chili
1 cm kawalek imbiru
2 zabki czosnku
2 pomidory
1 cebula
1/3 lyzeczki kurkumy
1/2 lyzeczki sproszkowanej papryczki chili
1/2 lyzeczki kolendry w proszku
1/2 lyzeczki garam masali
kilka galazek swiezej kolendry
pieprz
2 gozdziki
1 cm kawalek kory cynamonowej
5 lisci curry
1/2 cebuli
1 lyzka oleju
2-3 lyzki zwyklego mleka lub mleka kokosowego

Rozgrzej olej. Wrzuc drobnko pokrojona cebule. Smaz,do momentu az zacznie lekko brazowiec. Wowczas dodaj pokrojone drobno czosnek wra z imbirem i papryczka chili. Po minucie wsyp przyprawy-kurkume, kolendre, sproszkowaa czerwona papryczke chili. smaz kilka minut. Doloz drobno pokrojone potrawy i gotuj do momentu uzyskania z nich papki- kilka minut.Wtedy wloz do garnka pokrojone w polowki jajka wraz z groszkiem i marchewka. Zalej woda ok pol szklanki. Gotuj na malym ogniu pod przykryciem do miekkosci warzyw podlewajac dodatka iloscia wody w razie potrzeby W mieczyczasie na patelni rozgrzej lyzeczke oleju, wrzuc drobno pokrojona cebule wraz z kardamonem, kora cynamonowa i liscmi curry i smaz kilka minut, az potrawa zacznie pieknie pachniec.
Pod koniec gotowania jajek dopraw potrawe swieza kolendra, garam masala,  aromatyczna podsmazona mieszanka z lisci curry, kardamonu i cynamonu oraz mlekiem. Gotuj kolejne kilka minut. Udekoruj liscmi swiezej kolendry. Serwuj z ryzem lub chlebkiem roti czy naan.




No comments:

Post a Comment