Friday, 1 April 2011

Grzybowe pulao

Kolejny pomysl na ryz. Ukochana wersja pulao, z ulubionymi orzechami nerkowca. Do tego rodzynki, platki migdalow i grzyby. Przepis praktycznie niezmieniony podaje tu. Polowce smakowalo:)

Grzybowe pulao z orzechami nerkowca
1 kubek ryzu Basmati
0.5 lyzeczki ghee
1 cebula
1 lyzka orzechow nerkowca
1 lyzka rodzynek
1 lyzeczka platkow migdalowych
2 tbsp cashewnuts (kaju) halved
 1cm kory cynamonowej
 2 gozdziki
 2 zielone kardamony
1 zielona papryczka chili
1 lyzeczka przyprawy indyjskiej  Kitchen King Masala
1/3 ziaren czarnej gorczycy
1/3 ziaren kminu rzymskiego
100g pieczarek
sol
pieprz
1 plaska lyzka oleju
peczek swiezej kolendry


Ryz zalej woda. Odstaw do namoczenia na ok 20 minut. Po tym czasie wyplucz pod biezaca woda 3-4 razy, az woda bedzie czysta. Odstaw na bok.
Wplaskiej szerokiej patelni rozgrzej olej z ghee. Wrzuc nasiona gorczycy i kminu. Kiedy zaczna pryskac-dodaj kardamon, cynamon, gozdziki. Chwilke podsmaz do momentu uwolninia aromatu i dodaj pokrojona drobno cebule wraz z pokrojna papryczka chili. Smaz,az cebula stanie sie transparentna. Doloz pokrojone grzyby, posol i popierz. Kiedy grzyby straca troche wody i zaczna sie robi lekko suche, mozesz dodac orzechy, rodzynki i migdaly. Po 2 minutach dodaj odsaczony ryz i wode- proporcje 1 kubek ryzu-2 kubki wody. Gotuj calosc na najmniejszych gazie przez ok 15-20 minut az do calkowitego wchloniecia sie wody. Lekko zamieszaj calosc. Dopraw dodatkowa iloscia soli, pieprzu i przyprawy kitchen King Masala. Serwuj ozdobione posiekana kolendra z raita jako osobne danie lub z curry.





No comments:

Post a Comment