Tuesday 26 April 2011

Pasztet wolowy z jajem

Zawsze chcialam pobawic sie w zrobienie pasztetu koniecznie z gotowanym jajkiem w srodku dla lepszego efektu wizualnego. Ryzyko(bo obiecalam pasztet dostarczyc na wspolne sniadanie z przyjaciolmi) podjelam i udalo sie:). Nastepnym razem mysle dodam wiecej plynu, aby ogolna konzystencja byla bardziej wilgotna i aksamitna. Pasztet  i tak jest pyszny-wyrazisty w smaku, aromatyczny, miekki....Smakowalo..Na pewno bede powracac do dzialu z tematem pasztet...jak tylko zakupie nowy blender...stary padl w procesie mielnia miesa, wiec po prostu podmzony boczek juz dolozylam i wymieszlam z wiekszoscia zmielonego miesa.Polecam!

Pasztet z jajem 
na 2 male foremki keksowe 

 1kg wolowego miesa mielonego
1/2 kg odtluszczonego wolowego miesa mielonego
1 cebula
1 marchewka
1 por
1 pietruszka
40g podwedzanego boczku
30g podwedzanego poledwicy
5 grzybow
majeranek
4 ziele angielskie
3 liscie laurowe
1 lyzeczka vegety
sol
garsc swiezej rzerzuchy
5 kulek owocow jalowca
szczypta suszonego czabru
szczypta rozmarynku
1/2 lyzeczki pieprzu cayenne
2 lyzki czarnego pieprzu mielonego
3 ugotowane jajka
1 surowe jajko
bulka tarta
1 lyzka margaryny

Na patelni podsmaz drobno pokrojona cebule wraz z pokrojonymi w drobna kostke boczkiem i poledwica i posiekanymi grzybami, posol do smaku.
Zmielone mieso wloz do duzego garnka, dodaj warzywa-por, marchewke, pietruszke, zalej woda tak, aby zakryla mieso calkowicie. Dodaj ziele angielskie, liscie laurowe, jalowiec, czaber, rozmaryn. Przykryj i gotuj ok 45 minut do godziny uzupelniajac wode w razie potrzeby. Po tym czasie zmiksuj calosc w blenderze wlacznie z podsmazonym miesem i grzybami do uzyskania gladkiej masy, Dodaj reszte przypraw, surowe jajko,margaryne, bulke tarta, jesli masa jest za rzadka, troche pozostalego wywaru. Foremki keksowe wysmaruj margaryna, obsyp bulka tarta. Przeloz czesc masy, aby dobrze przykryla dno foremki, na to poloz ugotowane jajka  przykryj reszta masy miesnej, wyrownaj. Foremki przeloz do wiekszej formy wypelnionej woda, tak, aby siegala do polowy wysokosci keksowych foremek. Piecz ok 50 do godziny  w 170 st C.
Podawaj pokrojona w plasterki ze swieza rzerzucha i cwikla.



No comments:

Post a Comment