Friday 29 April 2011

Ukochany chlebek we wloskim stylu....

Kolejna odslona ulubionego pieczywa tym razem z suszonymi pomidorkami w oliwie i rozmarynem. Natrafilam na cudne zdjecie chlebka a ulubione skladniki tym bardziej mnie przekonaly aby sprobowac rowniez upiec chleb. Wykorzystalam forme keksowa, ale mysle, ze nastepnym razem jednak uformowalabym bochenek i pieknie naciela podobnie jak autorka i bardziej pobawilabym sie w mieszanie mak. Tym razem po prostu zwykla pszenna maka chlebowa zostala wykorzystana.

Chleb z pomidorkami i rozmarynem 

2 szklanki maki pszennej chlebowej 
1/2 lyzeczki soli
3/4 lyzeczki drozdzy instant
1 lyzeczka miodu

1/2 szklanki cieplej wody
1 lyzka oleju ze sloiczka z suszonymi pomidorami
4 suszone pomidorki drobno posiekane
3 galazki rozmarynu

W duzej misce umiesc wszytkie skladniki. Wyrabiaj dobrych kilka minut do momentu uzyskania  miekiego ciasta lekko tylko lepiacego sie do dloni. Dodaj troche wiecej wody w razie potrzeby. Przeloz ciasto na posypana maka stolnice i wyrabiaj cierpliwie ciasto ok 10 minut posypujac dlonie maka i dosypujac w razie potrzeby odrobine maki. Ciasto powinno byc gladkie i elastyczne. Przeloz ciasto do naoliwionej miski, przykryj i odstaw na godzine do wyrosniecia. Nastepnie mozesz przelozyc do wysmarowanej oliwa formy keksowej lub na plaskiej formie rowniez naoliwionej formy do pieczenia uformuj bochenek i natnij go w kwadraty.
Nastaw piekarnik na temperature 195st C i piecz chleb ok 10 minut. Wyjmij go i delikatnie posyp maka, zmniejsz temperature do 180st C i dopiecz chleb kolejne 20 minut. Chleb dobrze upieczony powinnien wydawac gluchy odglos popukany od spodu.
























4 comments:

  1. Och, lubie taki chlebek...robię podobne bułeczki:) poza tym suszone pomidory są the best!:)

    ReplyDelete
  2. Pyszny! Te dodatki kuszą tak bardzo,że nie można przestać jeść...

    ReplyDelete
  3. jestem pewna, że smakuje obłędnie pysznie!

    ReplyDelete