Sunday 15 May 2011

Chleb w stylu irlandzkim....

Tu jednak bede przeczyc swoim slowom. Uwielbiam irlandzki sodowy chleb ze sklepu. Moge pochlonac za jednym posiedzeniem jego dowolna ilosc!Moze dlatego, ze pelen jest niezbyt dobrych dla zdrowia dodatkow, ktore czynia go tak zniewalajacym w smaku...Przygotowuje sie nastepnym razem do pobicia go domowa zniewalajaca wersja chleba. Dobre jest to, ze mozna uzyc  w domu do jego produkcji dowolnego rodzaju maki-zwyklej bialej, ciemnej lub mieszanki jasnej z ciemna. Elementem niezmiennym powinna byc maslanka i soda. Moja wersja jest ta zdrowsza. Chleb jest dobry, miekki, nadaje sie doskonale do wytrawnych kanapek. Ma ten cudnie zolty kolor tak charakterystyczny dla tego rodzaju chlebow znanych z dodatku sody i maslanki. Dlugo trzyma swiezosc a to dla mnie ogromna zaleta.

Irlandzki chleb sodowy
Inspiracja z Home Baking. Cookboook

150g maka granary z pelnymi ziarnami
150g maka razowa
100ml maslanki
50ml mleka
1/2 lyzeczki soli
1/2 lyzeczki sody

Wymieszaj razem wszyskie skladniki oprocz plynow-mleka i maslanki, ktore dodawaj powoli do masy, az osiagnie pozadana konzystencje-ciasto powinno byc zwarte, miekkie, ale niezbyt wilgotne. Przeloz na wysypana maka stolnice i wyrabiaj ciasto przez chwile. Uformuj okragly bochenek. Natnij gleboko jego wierzch w krzyz (wg irlandzkich wierzen uwalnia on zle duchy, a w praktyce pozwala chlebowi dobrze sie upiec od srodka).Przeloz na naoliwiona forme do pieczenia. Piecz ok 25 minut w temepraturze 195st C(termoobieg).




No comments:

Post a Comment