Sunday 15 May 2011

Krokiety z kapusta wloska i grzybami

Danie niejednokrotnie goszczace u mnie na stole. Jego przygotowanie zajmuje troche czasu, ale jakze wynagradza swoim smakiem. Tym razem cos patelnia odmawiala mi posluszenstwa przypalajac nalesniki. Nie chcac ponawiac kontaktu z nia przy smazeniu krokietow w ostatniej fazie-po prostu posmarowalam je lekko oliwa i wstawilam do piekarnika. Zdrowiej:)

Krokiety z kapusta i grzybami

Ciasto:
2 szklanki maki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
2 jajka
szczypta soli
1 lyzka oleju
olej do smazenia

farsz:
250g swiezych grzybow ulubionych
1/2 wloskiej kapusty
1 lyzeczka wegety
1 lyzeczka przyprawy w plynie maggi
1 lyzeczka pietruszki
sol
pieprz
3 liscie laurowe
4 ziela anielskie
2 zabki czosnku
1 cebula
1 lyzka pasty pomidorowej

panierka:
bulka tarta
1/2 lyzeczki pieprzu cayenne
1 lyzeczki pietruszki


1 jajko

Wpierw przygotuj ciasto mieszajac dokladnie wszystkie skladniki ubijaczka starajac sie wprowadzic jak najwiecej powietrza w mase dolewajac wiecej wody lub dosypujac wiecej maki w razie potrzeby. Ciasto powinno przybrac konzystencje gestej smietany.
Farsz polega na podsmazeniu drobno posiekanej cebuli, czosnku i grzybow na niewielkiej ilosci oleju. Doprawieniu do smaku wegeta, maggi, sola, pieprzem, swieza pietruszka i lyzka pasty pomidorowej. Kapuste nalezy drobno poszatkowac. Zalac woda, do ktorej nalezy wrzucic ziele angielskie i liscie laurowe, doprawic do smaku sola i pieprzem. Gotowac do miekkosci na malym ogniu. Na koncu polaczyc razem obie masy. Wymieszac.
Bulke do panierowania wymieszac z pieprzem i pietruszka.
Do plaskiego pojemnika wbic jajko i rozbic. 
Usmazone nalesniki nadziewac masa, skladac dluzsze brzegi do srodka i rolowac od krotszej strony. Obtaczac w rozmaconym jajku i bulce. Mozna krokiety smazyc na patelni lub zapiekac w piekarniku. Ja wybralam druga opcje. Nastaw piekarnik na ok 180 st C. Krokiety ukladaj na wysmarowanej olejem formie do pieczenia. Posmaruj je dodatkowo olejem z wierzchu. Piecz ok 10-15 minut z jednej i ok 10 minut z drugiej strony. Podawaj na cieplo z surowka, dipami. U mnie doskonale smakowaly z buraczkami, sosem chrzanowym i tajskim sosem slodkim chili.








No comments:

Post a Comment