Wednesday 11 May 2011

Dyniowe ciasto z kremem toffii....

W ramach czyszczenia szafki z dlugo lezacych tam warzyw-natknelam sie na dynie. Mialam ochote na delikatne, proste ciasto z kremem. Zdrowe, bo z dodatkiem wspomnianego warzywa, a jednoczesnie bedace pysznym deserem dzieki kremowi jaki do niego dorobilam....Hmmmm...Starta dynia, troche miodu, maki i powstaje mieciutki, z lekko chrupiaco skorka cudownie pomaranczowy wypiek niepokornie slodki dzieki dodatkowi toffi:)

Dyniowe ciasto z toffi
przepis zmieniony stad

1/3 dyni pizmowej ok 300g
300g maki pszennej
1 hojna lyzka miodu akacjowego
 1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzeczka sody
 1 lyzeczka cynamonu
1/2 lyzeczki soli
1 jajko

5 lyzek cukru brazowego
6 lyzek oleju
5 lyzek mleka
3 lyzki gotowego kremu krowkowego z puszki

1/2 puszki slodkiego mleka skondensowanego

Dynie zetrzyj na tarte o duzych oczkach. W misce wymieszaj razem wszystkie skladniki. Mozesz dodac wiecej slodkosci-cukru lub miodu jesli podana proprcje sa dla Ciebie za male. W przypadku zbytniej suchosci ciasta dodaj wiecej oleju lub jesli ciasto bedzie zbyt mokre-dodaj troche wiecej maki. Polacz skladniki w gladka mase. W posmarowana tluszczem foremke keksowa przeloz mase, przydus z wierzchu i wyrownaj. 

Piecz w temperaturze 155st C ok 40 minut. Jesli ciasto bedzie sie troche za szybko przypiekac, delikatnie zmniejsz temperature. Gotowe ciasto wyjmij z piekarnika i odloz do ostudzenia. Proby wyjecia ciasta z formy podejmij dopiero po okolo 10 minutach.
W garnku umiesc mase krowkowa i mleko skondesowane. Podgrzewaj na malym ogniu do uzyskania spojnej gestej konzystencji. odstaw do ostygniecia. 
Zimne ciasto przetnij w poprzek na dwie czesci, posmaruj spodnia czesc ciasta kreme i przykryj druga czescia ciasta lekko dociskajac. 
Odstaw na okolo godzine.

Smacznego!





2 comments:

  1. ciekawe ciacho :)
    zapraszam do dołączenia do akacji "warzywa w słodyczach" na durszlaku :)

    ReplyDelete
  2. o, z dynią muszę spróbować. tylko najpierw dowiedzieć się, gdzie by tu zakupić. :)

    ReplyDelete