Monday, 30 May 2011

Greckie miodowo-cytrynowe ciasto

Pierwszy raz zobaczylam ow przepis w programie o kuchni greckiej. Podoba mi sie koncepcja nasaczania gotowego ciasta syropem miodowym. I ta moja slabosc-sezam takze sie tu pojawia. Wersja z programu bylo mocno migdalowa, dzisiejsza jest bardziej miodowo-cytrynowa w wersji light. Ciasto jest wilgotne, miekkie, z nutka cytryny w tle....

Greckie ciasto z miodem i cytryna
 za 'Baking' Martha'y Day
 
40 margaryny
4 lyzki-60ml miodu
sok i skorka starta z jedej cytryny
150ml mleka
150g maki pszennej
1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
1/2 lyzeczki galki muszkatolowej
50g kaszy manny
2 bialka
2 lyzeczki ziaren sezamu

Rozgrzej piekarnik do 180st C(termoobieg). Posmaruj oliwa forme-19cm szerokosci i wyloz papierem do pieczenia. Ja pominelam papier. W garnku rozpusc margaryne z 3 lyzkami miodu. Odstaw w kubeczku 1 lyzke miodu i 1 lyzke soku z cytryny. Reszte soku wraz z starta skorka i mlekiem dodaj do rozpuszczonej margaryny z maslem.Wymieszaj dobrze i przelej do duzej miski. Dodaj make, proszek do pieczenia, galke muszkatolowa. Wymieszaj. Stopniowo dodawaj kasze manne. Na koncu dodaj ubite bialka. Ponownie dobrze wymieszaj. Przeloz ciasto do przygotowanej formy. Wyrownaj i posyp ziarnami sezamu. Piecz ok 25 minut az ciasto nabierze zloto-brazowego koloru.Wyjmij z piekarnika i polej mieszanka odstawionego soku cytrynowego i miodu. Odstaw do ostygniecia. Pokroj w kawalki.
Smacznego!






 


No comments:

Post a Comment

Post a Comment