Monday 30 May 2011

Meloui- marokanskie okragle nalesniki

Marokanskie okragle nalesniki zwane meloui naleza do grupy rgaif  czyli marokanskiego ciasta i smazonych nalesnikow, ktore sa formowane z tegoz ciasta. Wspomniane ciasto moze miec rozny farsz ale popularne sa proste rgaif serwowane same lub z goracym miodow-maslanym syropem. Czesto dodaje sie do ciasta niewielka ilosc drozdzy, abypoprawic elastycznosc i strukture ciasta po usmazeniu. Dodatek bialej maki, kaszy manny, pszennicy i innych mieszanek  zalezy od indywidualnych preferencji i planowanej metody skladania ciasta.  
Rghaif podawany jest na sniadanie, obiad. Rodzaje rghaif- msemen: plaskie prostokantne placki; meloui: walkowane-okragle, plaskie nalesniki;oudnine el kadi(uszy sedziego)- plaskie lub uformane w ksztalt rozety; rziza el kadi(turban sedziego)-plaskie, podobne do meloui ale zwijane z cienkiej jak spaghetti nitki ciasta; mekhtamrine-plaskie, nieskladane okragle placki drozdzowe i metlouh- grubsze placki z ciasta drozdzowego.
Meloui przygotowalam z tego przepisu. Jest to mieszanka bialej maki i kaszy manny. Mozna uzyc tylko bialej maki, ale wowczas ciasto bedzie bardziej zblizone do msemen. Ciastu pozwala sie dwa razy odpoczac. Zwija sie dwa razy, za kazdym smarujac jego powierzchnie maslem i posypujac kasza manna. Otrzymany pasek zwija sie w ksztalt slimaka, ktory splaszcza sie otrzymujac charakterystyczny ksztalt i wzor marokanskiego okraglego nalesnika. Mozna serowac go z goracym syropem maslano-miodowym 1:1, dzemem lub sam. Zawsze na cieplo. Nalesnik po  ostygnieciu mozna zamrazac. Aby byl znow gotowy do spozycia, wystarczy kilka minut ocieplic go na patelni lub na chwile wstawic do piekarnika nastawionego na 180 st C lub 160 st C (termoobieg).

Meloui-maslane marokanskie nalesniki
10 srednich  nalesnikow 
 

Ciasto:
1 szklanka- 125g pszennej maki-uzylam tortowej
1 szklanka drobno zmielonej kaszy manny- 180g
1 lyzeczka cukru
1 lyzeczka soli
1/8 lyzeczki drodzy instant
3/4 szkalnki cieplej wody
skladanie ciasta:
1/2 szklanki oleju
1/4 szklanki miekkiego masla
1/4 szklanki kaszy manny

Wymieszaj suche skladniki w misce, dodaj polowe wody. Wymieszaj i dodaj powoli reszte, aby uzyskac miekkie, latwe wugniataniu ciasto, nie lepiace sie do palcow. Mozna dodac wiecej maki, aby zapobiec kleistosci.Przeloz ciasto na wysypana lekkko mka stolnice i wyrabiaj je ok 10 minut, az bedzie ono gladkie i elastyczne. Podziel je na 10 kulek wielkosci sliwek. Przykryj recznikiem i odstaw na ok 20 minut. Przygotuj sobie olej w misecznce. Posmaruj oliwa rece i nan aoliwoonej stolnicy kazda kulke rozplaszcz i rozwalkuj bardzo cienko na okragly placek. Posmaruj maslem i posyp kasza manna. Zloz jak koperte-pasmo z gory zloz do srodka, pasmo z dolu zloz do srodka i i jeszcze raz do gory aby calosc przykryc. Lekko rozwalkuj otrzymany pasek i powtorz smarowanie maslem i posypanie kasza pwierzchni. Zloz -ponownie gorna czesc do srodka i dolna do gory, by calosc przykryc. Otrzymany waski pasek posyp tylko kasza i zwin w slimaczka. Powtarzaj te czynnosci w odniesieniu do kaznej kulki ciasta. Otrzymane slimaczki przykryj i odstaw na 20 minut. Ponownie naoliw swoje dlonie i splaszczaj kazdy slimak rekoma aby otrzymac sredniej wielkosci placek grubosci 1/2-1/3 cm. Smaz na suchej nagrzanej patelni ok 5 minut odwracajac czesto placki z jednej strony na druga. Tutaj pokazany jest proces skladania nalesnikow.
Podawaj gorace z syropem maslanym, dzemem, bita smietanka, pomarancza...
 



No comments:

Post a Comment