Monday 23 May 2011

Indyjski plaski chleb...Tandoori roti

Nazywaja je flat bread. Chapati, roti, paratha i naan. Mialam ochote na miekki naan.Przepis z pozycji 'Baking' Martha'y Day wydawal sie doskonaly do osiagniecia zamierzonego celu. Zamiast jogurtu-niezmiennego skladnika chlebka naan- dodalam pol na pol mleko z miekkim smietankowym serkiem. Podgrzalam odwrocona do gory dnem plaska blache w piekarniku ustawionym na najwyzsza temperature 260st C dobrych kilka minut. Uwaznie sprawdzalam chlebki, aby zbyt mocno sienie przypiekly. Wyszly pyszne, miekkie,ale...nie sa naanowskie w smaku- otrzymalam tandoori roti:)


Tandoori roti czyli plaski chlebek indyjski

 225g mocnej pszennej maki chlebowej
1/2 lyzeczki soli
1 lyzka swiezych drozdzy 15ml
1/2 lyzeczki drozdzy instant
1 i 1/2 lyzki miekkiego sera
1 lyzka oleju
6 lyzek mleka
1 jajko
2-3 lyzki ghee lub masla 

W miseczce wymieszaj drozdze z cieplym mlekiem. Odstaw w cieple miejsce, aby drozdze sie uaktywnily i pojawi sie rodzaj pianki na wierzchu. Nastepnie w duzej misce umiesc make, dodaj rozrobione drozdze, wlej, mleko i ser oraz jajko. Dobrze wymieszaj. Przeloz na lekko wysypana maka stolnice. Wyrabiaj ciasto rekami, dosypujac wiecej maki w razie potrzeby. Moze to zajac ok 10 minut. Ciasto powinno byc gladkie i elastyczne. Przeloz je do naoliwionej miski. Przykryj i umiesc w cieplym miejscu na 45 minut lub do podwojenia objetosci. Ja wlozylam do cieplego piekarnika.
Rozgrzej piekarnik ustawiony na maksymalna temperature. Wstaw do niego odwrocona do gory nogami blache i nagrzewaj ja ok 10 minut. Ciasto podziel na 3 czesci. Ponownie przeloz na lekko posypana maka stolnice i rozwalkuj na ksztalt lzy i grubosc 5-8mm. Placki piecz na nagrzanej blasze na najwyzesz polce w piekarniku az beda puszyste i lekko sie zlocic-ok 3 minut. Przeloz na chwile na druga strone. wyjmij z pieca i posmaruj roztopionym tluszczem. Zawin w sciereczke,aby utrzymac ich cieplo i miekkosc. Serwuj cieple.

Smacznego! 

 




3 comments:

  1. jestem wielką wielbicielką kuchni indyjskiej i przyznam, że Twoje tandoori roti wyglądają świetnie, aj zjadłabym teraz z czosnkiem :P

    ReplyDelete
  2. taaak, moje ulubione,zwlaszcza naany,tym rzem testowalam przepis, ale nastepnym zdecydowanie dodam jakies ziola i czosnek, :)

    ReplyDelete