Sunday 15 May 2011

Klasyczna chinska zupa ze slodka kukurydza....

Od czasu do czasu lubie chodzic do chinskiego bufetu. Zaczynam od talerza zupy z kurczakiem i kukurydza doprawiona sosem sojowym i octem. A potem zaczyna sie prawdziwa uczta- kilkadziesiat roznych potraw z kurczaka a do tego noodles-kluski rodzaj ryzowego makaronu i ryz-te ostatnie tez w kilku odmianach. Wystarcza mi wowczas miesa i 'chinszczyzny' na dobre kilka tygodni:) W domu probowalam odtworzyc ulubiony zupe z kurczaka z kukurydza. Zrobilam jedna wlasna, lzejsza wersje na bulionie z kurczaka i wzbogacilam dodatkiem marchewki i paluszkow krabowych.

Zupa z aromatem kurczaka,slodka kukurydza i szczypiorkiem
1 spora puszka kukurydzy
1 marchewka 
3 galazki szczypiorku
1 lyzka oleju sezamowego
sos sojowy
sos rybny
1 swiezy grzyb
1 lyzeczka maki kukurydzianej
1 litr bulionu z kurczaka
1 cm kawalek swiezego imbiru
1 duza garsc delikatnego makaronu ryzowego vermicelli 
ocet winny lub ryzowy opcjonalnie

Drobno posiekaj imbir i marchewke. Rozgrzej olej sezamowy w garnku, wrzuc marchew z imbirem i kukurydza. Smaz przez chwile. Nastepnie zalej calosc bulionem. Dodaj pokrojony w duze kawalki grzyb. Gotuj zupe pod przykryciem na malym ogniu ok pol godziny. W polowie gotowania dodaj makaron.Dopraw do smaku sosem sojowym i rybnym. Zagesc zupe mieszajac razem 1 lyzeczke maki kukurydzianej z jedna lyzka wody i wlej do bulionu.Wsyp 1/3 drobno posiekanego szczypiorku. Pogotuj jeszcze przez chwile. Na samym koncu w szklance rozbij dobrze jajko i przy pomocy widelca powoli wlej do zupy tworzac charakterystyczne nitki. Zagotuj. Podawaj zupe z posiekanym paluszkiem krabowym, kilkoma kroplami sosu sojowego i oleju sezamowego i ewentualnie octu, posypana hojnie szypiorkiem.

Smacznego! 






 

 

No comments:

Post a Comment