Wednesday 18 May 2011

Kokosowe tiramisu...

Kokos to moj ulubiony smak. Tak, wiem, powtarzam sie, ale nie moge mu sie oprzec. Moglabym sprobowac prawie kazde danie, byle by, mialo w sobie mleczko kokosowe lub przynajmniej kokosowe wiorki:) Ciasto, jakie ostatnio zaserowalam swojemu lubemu zawieralo spora doze mojego przysmaku. Przed zbyt slodkim smakiem zdecydowanie ratuje mocno kawowo-alkoholowy spod-doskonale zbilansowanie smakow. I dlatego mysle, ze moj eksperymentalny pomysl pojawi sie ponownie na moim stole:) 

Kokosowe tiramisu
1/2 puszki slodkiego mleka skondensowanego
10 biszkoptow podluznych
2 kostki czekolady
50g wiorkow kokosowych
4-5 kropli aromatu migdalowego
mocny napar z kawy
wino Marsala
migdaly obrane ze skorki, biale do ozdoby
2 wafle-rozki do lodow

Wpierw przygotuj napar. Do pol szklanki goracej wody wsyp ok 2-3 spore lyzki mocnej kawy. Wymieszaj i odstaw do ostygniecia. Dodaj  do naparu ok 1/3 wina Marsala w porownaniu do 2/3 naparu. Mozesz przelac do miseczki. Czas na zabranie sie za krecenie kremu-do miseczki przelej mleko skondensowane, dodaj aromat migdalowy, mocno rozdrobione rozki waflowe,1 lyzke wina Marsala i tyle wiorkow kokosowych aby powstala dosc gesta masa. Mozesz wstawic krem na 15 minut do lodowki aby jeszcze lepiej zgestnial. 
Teraz przygotuj sobie mala sredniej wysokosci forme. Wyloz spod ciastkami nasaczonymi w naprze kawowo-alkoholowym. Pokryj ciastka cala masa rafaello. Wyrownaj. Udekoruj migdalami. Wierzch posyp delikatnie wiorkami i starta czekoladowa. Deser wloz do lodowki na minimum godzine.

Smacznego!









1 comment:

  1. This was yummy! maybe you should try to sell this idea to Mars Chocolate company and they can introduce it as a new line of chocolates in the market ;)

    mithun

    ReplyDelete