Wednesday 18 May 2011

Sniadaniowe burrito-kulinarna wyprawa do Meksyku!

Przyznam sie, ze zapoznalam sie ostatnimi czasami troszke bardziej z kuchnia meksykanska z racji przylaczenia sie do akcji z nia zwiazanej. To nie znaczy, ze kompletnie nic nie mialam z nia do czynienia. Lubie czasami zjesc fajitas, bywalam w meksykanskich restauracjach....Jeszcze nie mam dokladnego rozezniania w nazwach ,ale mysle, ze wkrotce sie naucze. Pewnie tez dzieki akcji.
Zaczynam swoja nauke od burritos lub taco de harina(tacos z maki pszennej)-czyli grillowanych naczesciej pszennych plackow (tortilli) wypelnionych czesto jednym skladnikiem: ziemniakami, fasola, ryzem lub miesem, jak to dzieje sie w Meksyku. W innych czesciach swiata w tym Stanach Zjednoczonych serwuje sie znacznie wieksze pod katem rozmaru i ilosci skladnikow burritos rozszerzajac rowniez ich liste-dodajac np salse, guacamole, salate..
Samo slowo burrito w jezyku hispzanskim oznacza 'osiolek' od burro-'osiol'. Zwiazane jest to z wydarzeniem w czasie rewolucji meksykanskiej na poczatku 20 wieku, kiedy to Juan Mende-sprzedawca  uliczny tacos uzywal osla jako trasnportu dla siebie i jedzenie. Bedac w bella Vista w okolicy Ciudad Juarez, Chihuahua, Juan wpadl na pomysl, aby jedzenie owijac w domowe torille, aby utrzymac je cieple. Pomysl okazac sie sporym sukcesem i klienci poszukiwali chetnie 'zywnosci z Burrito'- tak utrzymala sie nazwa dla duzych tacos. (Za Wikipedia)
Skompletowalam wlasny zestaw skladnikow najbardziej pasujacy mi dzis do burritos. Podoba mi sie, ze mozna naprawde byc kreatywnym w tego rodzaju plackach-nie trzeba schematycznie podazac linia tego samego przepisu...

Sniadaniowe burritos z kielbasa, grzybami i salsa
dla 1 osoby
1 pszenna tortilla
1 jajko
1/2 bialej kielbasy
1 lyzka salsy
1 lyzeczka kwasnej smietany:
1 swiezy grzyb
1 lisc salaty
1 plasterek sera cheddar
sol
1 lyzeczka oleju

salsa:
1 pomidor
1/3 cebuli
1 zielona papryczka chili
2 galazki swiezej kolendry
sol
pieprz

Salsa jest tak dziecinnie prosta w przygotowaniu. Az dziwie sie sobie, ze tak dlugo zwlekalam z domowym jej przygotowaniem.Wystarczy po prostu bardzo drobno pokroic skladniki, doprawic do smaku.
Pokroj w gruba kostke biala kielbase. Porwij na kawalki ser i salate. Pokroj grzyb w plastry. Rozgrzej olej na patelni. Wrzuc kielbase. Smaz do jej zrumienienia. Dodaj grzyb i calosc lekko posol. Wbij jajko. Wszystko razem wymieszaj w jedna calosc. W miedzyczasie podgrzej tortile w kuchence mikrofalowej - wystarczy 1 minuta. Na polowie tortilli rosmaruj kwasna smietane, salse i poloz jajecznice z kielbasa. Przykryj kalawkami sera. Zroluj zawijajac boki pod spod. Mozna chwile poczekac az ser sie rozpusci lub wstawic na 30 sekund ponownie do kuchenki mikrofalowej. Serwuj z salata.







No comments:

Post a Comment