Monday 30 May 2011

Marokanski chleb.....

Kasza manna znajduje swoje szersze zastosowanie w kuchni marokanskiej-uzywana jest w wypiekach, slodyczach, w Indiach- jako baza do pikantnej potrawy jak i w slodkich produktach rowniez. Pokusilam sie ostatnio na wypiek chleba z dodatkiem kaszy manny i mnostwem ziaren. W oryginalnym przepisie polecano uzyc swiezych drozdzy. Dodalam drozdze instant . Efekt? Chleb troche rozlal sie na boki, nie ma tak intnsywnej barwy jak na oryginalnym zdjeciu, ale i tak nadal jest pyszny, dlugo zachowuje swiezosc, troszke przypomina wloski chleb foccaccie. 

Marokanski chleb wakacyjny
za 'Baking' Martha'y Day 
na 1 duszy bochenek 

275 bialej maki chlebowej
50g polenty-maczkin kukurydzianej
1 lyzeczka soli
1 lyzeczka drozdzy instant lub 20g swiezych drozdzy
120ml cieplej wody
120ml cieplego mleka
1 lyzka ziaren dyni
1 lyzka ziaren sezamu
2 lyzki ziaren slonecznika

Natlusc blache do pieczenia. W miseczce wymieszaj drozdze z niewielka iloscia wody. Poczekaj chwile az sie spienia i uzupelnij reszta wody i mlekiem. Zamieszaj. W duzej misce umiesc make wraz z sola. Wymieszaj calosc-do uzyskania miekkiej masy. Przeloz ciasto na lekko opruszona maka stolnice i wyrabiaj przez ok 5 minut, az otrzymasz gladka,elastyczna mase.Przeloz ja do naoliwionej miski, przykryj naoliwiona folia i odstaw na godzine w cieple miejsce do podwojenia objetosci.Ponownie wyloz ciasto na wysypana maka stolic, rozplaszcz ciasto i wsyp w srodek ziarna sezamu i dyni. Uformuj okragly bochenek lekko go splaszczajac.Umiesc go na przygotowanej blaszce do pieczenia, przykryj naoliwiona folia i odstaw do wyrosniecia-poswojenia objetosci na 45 minut.Nagrzej piekarnik ustawiajac temperature 180st C. Posmaruj wierzch chleba woda i posyp ziarnami slonecznika. Piecz okolo 30 minut lub do zezlocenia. Gotowy chleb powinien wydawac gluchy odglos popukany w skorke. Odstaw do ostygniecia na kratce.













No comments:

Post a Comment