Wednesday 4 May 2011

Palaak paneer czyli szpinak z serem twarogowym

Szpinak spozywany ze wzgledu na swoj fenomenalny poziom zelaza zawartego w nim....Lubie go za kolor, za smak i nieograniczonosc mozliwosci komponowania go w daniach. Dzis po indyjsku z serem paneer i mnostwem aromatycznych przypraw. Przepis stad

Szpinak z serem paneer
250g sera paneer
450g mrozonego szpinaku
1 lyzka suszonych lisci kozieradki
1 cebula 
1 pomidor
2 zabki czosnku
1cm kawalek swiezego imbiru
1 czubata lyzeczka kolendry w proszku
1 niecala lyzeczka kminu indyjskiego
1/3 lyzeczki kurkumy
1/2 lyzeczki czerwonego chili w proszku
1 niecala lyzeczka garam masali
sol
1/2 lyzeczki ghee
olej do smazenia


Ser paneer pokroj w kostke. Rozgrzej olej w patelni i smaz ser do lekkiego zbrazowienia. Przeloz na talerz wylozony recznikiem kuchennym aby odsaczyc nadmiar tluszczu.
W garnku rozgrzej olej. Wrzuc drobno pokrojona cebule. Smaz chwile do miekkosci cebuli. Dodaj wszystkie przyprawy wraz z kozieradka. Po kilku minutach mozesz dodac drobno pokrojony pomidor. Dus,az pomidor zupelnie sie rozpadnie. Wowczas dodaj szpinak wraz z niewielka iloscia wody. Posol delikatnie do smaku. Gotuj ok 20 minut do miekosci szpinaku dodajac wiecej wody w razie potrzeby. Ja lubie dodawac wody calkiem sporo-szpinak wowwczas jest bardzo miekki, nawilzony. Na tym etapie mozna zmiksowac mase szpinakowa na gladka mase w blenderze. Ja pominelam ten krok. Nastepnie dodaj podsmazony wczesniej paneer. Gotuj wszystko razem kilka minut. Podawaj z chlebkiem indyjskim- naan, chapati lub paratha
Zamiast sera paneer mozna uzyc tofu, kalafior lub ziemniak.
Smacznego!




No comments:

Post a Comment