Wednesday 4 May 2011

Duszony kurczak i chicken passanda- polsko-hinduskie fusion

Fenomenalnie proste do wykonania, niebiansko pyszne, a z dodatkiem polskich pyz do maczania sosu...coz, brak slow z zachwytu :P Kurczak duszony we wlasnym sosie z przyprawa do kurczaka po mysliwsku, migdalami i kurkuma i kolendra i...i...aromatyczny, mieciutki...Polecam!

Duszony kurczak w sosie wlasnym 
czesciowo oparlam sie na przepisie stad
4 udka z kurczaka
garsc migdalow
1 cebula
2 spore lyzki przyprawy do kurczaka po mysliwku
2 zabki czosnku
9 lyzek jogurtu naturalnego
1/2 lyzeczki cynamonu w proszku
szczypta papryki wedzonej w proszku
2 zielone kardamony
1cm kawalek swiezego imbiru
3/4 lyzeczki kurkumy
1/2 lyzeczki czerwonej papryczki chili w proszku
2 lyzki koncentratu pomidorowego
1 pomidor
sol
garsc swiezej kolendry
kilka galazek swiezej pietruszki
1.5 lyzki oleju

W naczyniu umiesc udka kurczaka, posyp przyprawa do kurczaka po mysliwsku, drobno pokrojonym czosnkiem, szczypta papryki wedzonej w proszku, posiekana pietruszka, sola, 1/2 lyzki oleju i 3 lyzkami jogurtu. Natrzyj mieso dokladnie ze wzystkich stron marynata i odstaw na godzine.
W glebokim garnku podsmaz do zrumienienia drobno pokrojona cebule, dodaj mieso wraz z marynata i smaz do momentu kiedy nabierzeono koloru bialego czesto przewracajac kawalki miesa. Nastepnie dodaj przyprawy w proszku wraz z pokrojonym imbirem, migdalami i kardamonem. Podsmaz kilka minut i dodaj drobno posiekany pomidor. Dus az zacznie sie on rozpadac. Wowczas dodaj 3 szklanki wody, kilka lyzek jogurtu wraz z koncentratem pomidorowym. Dus pod przykryciem ok 35 minut do momentu kiedy mieso bedzie miekkie i bedzie wrecz lekko odpadac od kosci. W polowie gotowania dodaj reszte jogurtu. Dopraw do smaku sola, swieza kolendra.Podawaj z chlebem lub ryzem. U mnie byly to pyzy.

No comments:

Post a Comment