Wednesday 18 May 2011

Palak dal czyli zolta soczewica po indyjsku

Prosta potrawa, z mnostwem wartosci odzywczych. Doskonala z ryzem, chlebkiem naan, roti. Przepis tutaj

Palak dal-zolta soczewica
1 kubek zoltej soczewicy- yellow split pea
1 kubek morzonego szpinaku 
1 cm kawalek swiezego imbiru
1 lyzeczka kurkumy
szczypta hing-asafoetidy
sol
szczypta czerwonego chili
2 zielone papryczki chili
1 lyzka lisci curry
1 lyzeczka nasion czarnej gorczycy
1 lyzeczka nasion kminu indyjskiego
1-2 zabki czosnku
1 pomidor
1/2 lyzeczki garam masala
1 lyzeczka oleju
1/2 lyzeczki ghee (opcjonalnie)
swieza kolendra(opcjonalnie)


W garnku umiesc szpinak wraz z soczewica. Dodaj posiekany drobno imbir, kurkume i szczypte soli.Zalej zimna woda. Zagotuj. Zmniejsz ogien. Gotuj ok pol godziny do miekkosci soczewicy. Na plaskiej patelni rozgrzej olej. Wrzuc gorczyce. Kiedy zacznie pryskac, dodaj nasiona kminu wraz z pokrojonymi w plasterki papryczkami chili,hing, czerwonym chili w proszku, liscmi curry i czosnkiem. Smaz przez chwile intensywnie mieszac. Dodaj drobno pokrojony pomidor. Kiedy po kilku minutach bedzie on juz sie rozpadal dodaj calosc do garnka z soczewica. Dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku garam masala, sola i ghee. Serwuj przybrane galazka kolendry.


 

4 comments:

  1. Podoba mi się! Jedynie z dostaniem czarnej gorczycy może być problem..

    ReplyDelete
  2. po angielsku to sie nazywa mustard seeds, jesli bedziesz nadal miec problemy ze znalezieniem, moze sprobuj z jasnymi ziarnami gorczycy,

    ReplyDelete
  3. Znalazłem :) Dzięki za radę.

    ReplyDelete
  4. Niestety soczewica i "split peas" to nie o samo...

    ReplyDelete