Wednesday 18 May 2011

Czekolada po meksykansku...

Uwaga: bardzo uzalezniajacy plyn!:) Poczulam sie troche jak bohaterka filmu 'Czekolada' Juliette Binoche gotujac wspanialy napoj. Okazuje sie, ze szczypta soli moze, a jakze poprawic intensywnosc czekolady, a szczypta chili przemieni w cos naprawde wyrafinowanego:). Okazuje sie, ze istnieje meksykanska czekolada specjalnie przeznaczona do przygotowywania czekoladowego napoju- zawiera juz brazowy cukier,cynamon, czasami i migdaly.  Ja z powodu jej braku, potrzebne skladniki musialam indywidualnie dodac. Inspiracji i wiedzy zaczerpnelam stad


Meksykanska goraca czekolada z dodatkiem chili
porcja na 1 kubek

1 kubek mleka
1 sredniej wielkosci kostka gorzkiej czekolady
1/2 lyzeczki brazowego cukru
1/3 lyzeczki cynamonu
szczypta soli
3 krople ekstraktu z wanilii
szczypta czerwonego chili

Zagotuj mleko w garnuszku. Kiedy juz zobaczysz, ze mleko zaczyna wrzec, zmniejsz ogien i dodaj reszte skladnikow. Gotuj przez chwile, az czekolada sie rozpusci. Wymieszaj metalowa ubijaczka, aby uzyskac lekka pianke na powierzchni. Wlej do ukochanego kubeczka.

Smacznego!







No comments:

Post a Comment