Saturday 7 May 2011

Paluszki do chrupania....

Znow jestesmy we Wloszech. Grissini-dlugie paluszki do pogryzania czy to same czy w akompaniamencie salatki lub zupy. Nabraly ciekawego aromatu dzieki dodatkowi parmezanu i swiezego rozmarynu..

Paluszki 
z minimalnymi zmianami za Home Baking.Cookbook

3 lyzki oliwy z oliwek
100g maki chlebowej pszennej
100g maki peloziarnistej
150g maki razowej
1 i 1/2 lyzeczki soli
1 lyzka startego parmezanu
3 galazki swiezego rozmarynu drobno pokrojonego
1 i 1/2 lyzeczki drozdzy instant
200ml cieplej wody
3-4 lyzki bialych ziaren sezamu
krysztalki soli

W duzej misce wymieszaj razem wszystkie skladnki oprocz sezamu i soli w krysztalkach. Przeloz na wysypana maka stolnice i wyrabiaj ciasto kila minut, az bedzie ono gladkie i elastyczne. Dosyp troche maki w razie kiedy ciasto bedzie zbyt klejace. Przeloz wyrobione ciasto do wymsarowanej oliwa miski, przykryj i odstaw w cieple miejsce do podwojenia objetosci. Przeloz na stolnice. Rozwalkuj prostokat o wymiarach ok 23cm: 20cm, ktory podziel na trzy paski tnac wzdluz krotszego boku. Kazdy pasek pokroj na oddzielne pasemka, ktore uformuj w paluszki. Kazdy paluszek obtaczaj w ziarnach sezamu i ewentualnie krysztalkach soli. Przeloz na wylozona papierem do pieczenia blache. Posmaruj paluszki  ze wszystkich stron oliwa z oliwek. Przykryj i odstaw na ok 15 minut w cieple miejsce. Wyrosniete paluszki piecz ok 8minut z jednej i okolo 4-5 minut z drugiej strony w temperaturze 180st C(termoobieg). O upieczeniu sie paluszkow decyduje ich zezlocenie sie wiec czas pieczeniazalezy indywidualnie od mocy piekarnika i naszych preferencji.






2 comments:

  1. Uwiebiam tego rodzaju wypieki.
    Pychotka :)
    pozdrawiam
    www.kuchniamalegokuchcika.blox.pl

    ReplyDelete
  2. ja wprost nie moge sie opedzic od prawie ciaglej ochoty na wloskie wypieki-oliwa z oliwek, rozmaryn, parmezan.....:)

    ReplyDelete