Wednesday 11 May 2011

Salatka po tajsku z orzechami nerkowca

To, co uosabia tajska kuchnie-totalna feeria kolorow, swiezosc produktow, chrupkosc....Salatka doskonale komponuje sie z pikatnym daniem glownym i ryzem. Mamy tu soczystego ogorka, mocno czerwona papryke, prazone orzechy nerkowca. Wszysptko razem polane dressingiem na bazie sosu sojowego i rzybrane pietruszka. Prawda, ze to pieknie wyglada?

Tajska salatka z ogorkiem i orzechami nerkowca
kliknij, aby zobaczyc inspirujacy mnie przepis lekko zmieniony

1/2 ogorka
1/2 malej czerwonej papryki
1 srednia marchewka
garsc orzechow nerkowca
2 galazki szczypiorku
1/2 garsci swiezej pietruszki lub kolendry

dressing:
1 lyzka soku z cytryny
1 lyzka sosu sojowego
1 lyzka sosu rybnego
1  lyzeczka octu winnego
1-2 zabki czosnku
1/2 lub 1 czerwona paryczka chili lub suszone platki chili
1 lyzeczka bialego cukru do smaku
szczypta bialego pieprzu

Wpierw przygotuj dressing-drobno pokroj czosnek i paryczke chili. W kubeczku wymieszaj razem wszystkie plyny, dodaj czosnek i papryczke chili oraz sol i pieprz. Wszystko razem dobrze wymieszaj i odstaw na bok, aby smaki dobrze razem soba przeszly.
Ogorek pokroj w plasterki, a te przetnij na polowki, papryke pokroj w cienkie paski, zetrzyj marchewke na tarce o duzych oczkach, posiekaj szczypiorek i upraz na suchej patelni orzechy do zrumienienia. Do miseczki wrzuc porojone warzywa, ostudzone orzechy, zalej wszystko dressingiem i posyp hojnie pocieta drobno pietruszka.

Smacznego!







2 comments:

  1. Też eksperymentowałem ostatnio z tajską sałatką z ogórka. Fajny przepis!

    ReplyDelete
  2. dziekuje, swietnie ochladza pikantnosc tajksich potraw:)

    ReplyDelete