Tuesday 10 May 2011

Wloski rybny gulasz...acqua pazza

Nowa smakowa kompozycja-ryba duszona w winie z dodatkiem nieznanych mi dotad kaparow, pomidorow, cebuli...z obecnoscia rozmarynu i tymianku...Nie moglo po prostu nie udac sie. Do tego liscie swiezej salaty, paluszki sezamowe....Hmmmm...jestem w niebie!:)

Rybny gulasz na winie z pomidorkami i kaparami
przepis odkryty tutaj

1 cebula
2 zabek czosnku
1 marchewka
3 pomidory
1/2 pomidorow z puszki
1 zielony seler
1 spora szklanka bialego wytrawnego wina, u mnie wino Marsala
1 galazka rozmarynu
1 lyzeczka tymianku
3 lyzki kaparow
1/3 lyzeczki susznych platkow chili lub 1/2 swiezej czerwonej papryczki chili
3 mrozone rybne filety
sol
pieprz
swieza pietruszka
jogurt ocjonalnie
1 lyzka oleju

W garnku rozgrzej olej. Wrzuc drobno posiekana cebula. Kiedy stanie sie transparentna mozesz dodac pokrojony drobno czosnek a za chwilke seler i marchewke. Smaz warzywa, az lekko zmiekna. Wtedy dodaj pokrojone drobno pomidory. Po kilku minutach wlej wino, dodaj ziola, dopraw sola i pieprzem.Nastepnie wloz ryby. przykryj i dus na malym ogniu przez okolo 20 minut. Sprawdzaj potrawe co kilka minut, regularnie tez mieszaj, aby skladniki potrawy nie przywarly do dna. Mozna ewentualnie dolac troche wody.
Podawaj posypane swieza pietruszka z kleksem jogurtu i chrupiacym chlebem.

Smacznego!





2 comments: